Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, gündeme ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Haziran ayı enflasyon rakamlarına ilişkin konuşan Oluç, TÜİK rakamlarını ve iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi. Partisinin geçtiğimiz dün gerçekleştirilen kongresini de değerlendiren Oluç, "HDP’yi kapatmakla uğraşanlara bu kongrede çok net bir mesaj verildi, boşa çabalamayın denildi" ifadelerini kullandı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Oluç konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

'KONGREMİZ NET MESAJLAR VERDİ'

"Dün büyük bir katılımla kongremizi gerçekleştirdik. Çok kitlesel bir kongre yaptık. Türkiye’nin yaşadığı zor koşullara rağmen katılım iyi oldu. Bunu söylerken ekonomideki zor koşulları kastediyorum. Ulaşımdaki enflasyonu biraz önce söyledim ya ulaşım inanılmaz pahalandı. Ama Türkiye’nin her tarafındaki insanlar, on binlerce insan geldi ve bütün Türkiye’ye, dünyaya, bölgeye ve Avrupa'ya çok net mesajlar verdiler.

Bu ses dalga dalga her tarafa yayıldı. HDP bu kongrede çok net mesajlar verdi. Hem iktidara hem de muhalefete çok net mesajlar verdi. Birincisi; buradayız, varız, var olacağız, güçlüyüz dedik. Çünkü haklıyız, farklılıklarımızla birlikteyiz, bir bütünüz dedik. HDP bir tabela partisi değildir. Sizin kapatacağınız bir halk partisidir, işte halk da burada bu görüntüde dedik. HDP’siz ve Kürtsüz bir gelecek tasarlayanlara, masa başı siyaset mühendislerine, HDP’yi kapatmakla uğraşanlara bu kongrede çok net bir mesaj verildi, boşa çabalamayın denildi. Umut ve cesaret mesajlarını bir kez daha verdi. Çözüm gücüdür HDP dedi. Türkiye’de Kürt sorunu dahil olmak üzere ekonomi ve sosyal alandaki bütün sorunlar için anahtar güç biziz, çözüm gücüyüz dedi. Yıkıcı ve bozucu değil demokrasiyi inşa gücüyüz dedi. Çok net olan bu mesajlar hem iktidara hem de muhalefete verilmiş oldu. Biz memnunuz yaptığımız kongreden, tekrar bu kongrede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Eş Genel Başkanlarımız Pervin Buldan ve Mithat Sancar yeniden seçildiler. Yeni PM, disiplin kurulumuz ve uzlaştırma kurulumuz seçildi. Çok geniş bir çerçevede katılım oldu. Türkiye’deki kanaat önderlerinin, aydınların, yazarların ve akademisyenlerin içinde yer alacağı ve HDP’li olmasa da HDP ile birlikte tartışacağı, eleştireceği, öneri yapacağı bir zemin olacak Danışma Kurulu da ilan edilmiş oldu. Herkese çok teşekkür ediyoruz.”

TÜİK ve ENAG tarafından açıklanan enflasyon oranlarına ilişkin konuşan Oluç TÜİK'in rakamlarını eleştirdi. Ekonomiye ilişkin şu ifadeleri kullandı:

'ALDIĞINIZ ÖNLEMLER İTHALATI PATLATTI'

"Hazine ve Maliye Bakanı’na soruyoruz: Senin bu icat ettiğin kur korumalı mevduat hangi ekonomi sınıfına giriyor? Üretim ekonomisi mi? Hangi üretime destek oluyorsun kur korumalı mevduatla, var mı bunun bir cevabı? Faiz açıklamaları yapıp adeta parti teşkilatına bağlamak hangi ekonomi modeline giriyor? Bunun bir cevabı var mı? Bankaların karları beşe ona katlandı. Son 6 aya baktığımızda rekorlar kırılıyor. Bankalar ne üretiyor? Üretim ekonomisi mi bankalar? Karları katlanıyor, nasıl oluyor bu? Rant ekonomisi AKP’nin alametifarikasıdır, biz bunu biliyoruz. Sizin sürdürdüğünüz de aldığınız bütün ekonomik yöntemler de aslında bunun devamı olarak kur korumalı mevduat da böyle, GES’de böyle. Eylül'de faiz indirimi ile başlayan deneyin amacı dış açığı kapatıp enflasyonu düşürmekti değil mi? Yeni ekonomi modeli diye bunu ilan ettiler. Sonuç ne oldu? Yakın tarihin en hızlı ivmelenen enflasyonu ile karşı karşıyayız ve en yüksek dış açıkla karşı karşıyayız. Müthiş ihracatımız artıyor, rekor kırıyoruz deniliyor ya, size bir resim göstereyim. Bu ihracat eğrisi rekor kırıyor ama bir rekor daha var ithalat. İthalat eğrisi de burada rekor üzerine rekor kırıyor. Dış ticaret açıkları buradan kaynaklanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı ithalatı konuşmuyorsunuz, ihracatı konuşuyorsunuz. Gelin bunu da konuşalım. Sizin ekonomi alanında aldığınız bütün önlemler ithalatı böyle patlattı. Ara malı ithalatına dayalı bir ekonomiden söz ediyoruz ve insanlar döviz kurları nereye doğru yükselecek bunu göremedikleri ve güvenmedikleri için ara malı stoku yapıyorlar ve ithalat patladı. Gerçekleri anlatın, Cumhurbaşkanına da gerçekleri anlatın ama siz anlatmıyorsunuz. Birinci üzerinde durmak istediğim konu buydu."