Fransa'nın Lyon kentinde Kuzey Suriye'de öldürülen Kürt siyasetçi Hevrin Halef'in ismi bir meydana verildi. Halef'in Türkiye destekçi Barış Pınarı Harekatı sırasında silahlı gruplarca öldürüldüğü söyleniyor.

'ÇOĞULCU BİR SURİYE İÇİN ÇALIŞTI'

Fransa'nın en büyük şehirlerinden Lyon'da Salı günü düzenlenen törenle birlikte Guillotière Mahallesi'ndeki bir meydana Kürt siyasetçi Halef'in ismi verildi. MA'nın haberine göre, törende konuşan Lyon 7'nci Bölge Belediye Başkanı Fanny Dubot, Halef'in savaş halindeki bir ülkede barış kampının sembol figürü olduğunu belirtti, temsil ettiği ortak yaşam ve bunun için verilen mücadelenin kendileri için önemine vurgu yaptı. Öte yandan Lyon Meclis Üyesi Sonia Zdorovtzoff ise Halef'i 'Kısa ömrü boyunca demokratik, çoğulcu ve merkezi olmayan bir Suriye için çalıştı' sözleriyle andı. 

HALEF'İN ÖLÜMÜ

Açılış töreninde dikilen tabelada Halef hakkında 'Kürt Kadın siyasetçi ve feminist' ifadeleri yer aldı. Suriye'nin Geleceği Partisi Genel Sekreteri Halef, 2019 yılında Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasından kısa süre sonra 12 Ekim'de öldürüldü. Halef'in öldürülmesinin ardından önce IŞİD'in sorumlu olduğu öne sürülmüştü. Ancak bir süre sonra bu örgütün olayın yaşandığı bölgede bulunmadığı almıştı. Bir diğer iddia ise o gün M-4 karayoluna ulaşan Suriye Milli Ordusu'na (ÖSO) bağlı güçlerin sorumlu olduğuydu. Hükümete yakın Yeni Şafak gazetesi de olayın hemen ardından yaptığı ve internet sitesine koyduğu haberde Halef'i, 'Terör örgütü PYD’nin Suriye’deki siyasi uzantılarından Suriye’nin Geleceği Partisi’nin Genel Sekreteri' olarak tanımlayarak, 'başarılı bir operasyonla etkisiz hale getirildiği'ni yazmıştı.

Suriye'nin kuzeyindeki Haseke'de 1984 yılında doğan Halef'in ölümüne dair dile getirilen iddialar var. Kürt siyasetçinin SUV tipi, siyah renk aracıyla, şoförü eşliğinde yola çıktığı ve aracın ülkenin kuzeyinde, Türkiye sınırına paralel olarak uzanan M4 otoyolunu kullandığı aktarılıyor. İddialara göre olay da bu karayolu üzerinde, Tel Tamir ve Ayn İsa arasındaki bir bölgede yaşandı. Otopsi raporunda işkence izlerine rastlanan Halef'in öldürülmesine dair saldırıyı üstlenen olmadı.