Filistinli ve İsrailli doktorların gece saatlerinde gerçekleştiği otopsinin sonucuna göre Ebu Ayn’ın aldığı darbeler, yoğun göz yaşartıcı gaz ve hızlı tıbbi müdahalenin gerçekleşmemesinden dolayı öldüğünü belirtti.

Otopsiyle ilgili Reuters’e konuşan bir İsrailli yetkili ise, Ebu Ayn’ın stresten kaynaklı kalp krizi geçirerek öldüğünü iddia etti.

Çarşamba günü Batı Şeria’da Filistinli aktivistlerin zeytin ağacı diktiği bölgede İsrail askerlerinin darp ettiği Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn hayatını kaybetti. Filistin yönetimi İsrail ile güvenlik koordinasyonunu durdurdu.

55 yaşındaki Ebu Ayn Batı Şeria'da İsrail ordusunun saldırması üzerine çıkan olaylarda darp edildi. Ebu Ayn, aldığı darbeler sonucunda yere yığıldı. Bazı görgü tanıkları ise Bakan'ın göğsüne göz yaşartıcı gaz kapsülü isabet ettiğini, ayrıca yoğun miktarda kullanılan gazı solumasından dolayı fenalaştığını söyledi.

Ebu Ayn hastaneye kaldırıldırıldığı sırada yaşamını yitirdi.

aljazeera.com.tr'de yer alan habere göre Bakan'ın kesin ölüm nedeni hünüz belli değil. Olay İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da Filistinli aktivistlerin zeytin ağacı diktiği sırada İsrail ordusunun saldırısı sırasında gerçekleşti.

KINAMA VE KOMİSYON TALEBİ


Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 'barbarca' sözüyle nitelediği saldırıyı kınadı. Abbas, Ebu Ayn'ın öldürülmesi üzerine üç günlük yas ilan etti.
Filistin Başbakanı Rami Hamdallah, Ziyad Ebu Ayn’ın ölümünün aydınlatılması için acilen uluslararası bir komisyon kurulmasını talep etti.
Hamas söcüsü Fevzi Ebu Berhum de, Ebu Ayn'i 'Filistin halkının şehidi' olarak nitelendirerek taziyede bulundu.
Güvenlik koordinasyonu durduruldu

Filistin yönetimi, Ebu Ayn’ın öldürülmesi sonrasında İsrail ile sürdürülen 'güvenlik koordinasyonunun' durdurulduğunu açıkladı. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ise, Filistin Yönetimi'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) katılma sürecini hızlandırmasını istedi. FHKC, Filistin halkını protesto ve tepki göstermeye çağırdı.

Fetih hareketinin mensubu olan ve daha önce Esirler Bakanlığı Yardımcılığı da yapan Ebu Ayn, Filistin birlik hükümetinde Yerleşimler ve Ayrımcı Duvara Karşı Faaliyetler Bakanı olarak görev yapıyordu.

Ömrünün 13 yılını İsrail ve Amerikan hapishanelerinde geçiren Ebu Ayn, 1982'de İsrail'de müebbet hapse mahkûm edildi, 1985 yılındaki tutuklu ve esir takasında özgürlüğüne kavuştu.

İsrail ordusu Batı Şeria’da yerleşimleri ve İsrail’in insan hakları ihlallerini protesto eden Filistinlilere sık sık sert müdahalelerde bulunuyor.