İklim kriziyle birlikte okyanuslar da ısınmaya devam ediyor. Bilim insanları 2019’da okyanusların tarihte kaydedilen en yüksek sıcaklığa ulaştığını bildirdi.

Dünya genelinde fosil yakıtlardan gelen ve atmosferde sıkışmış olan gazların oluşturduğu sera etkisi ile meydana gelen ısının yüzde 93'ü okyanuslarda birikiyor. Son yıllarda okyanusların ne kadar ısındıklarını ölçmek de bilim insanları için küresel ısınma oranı hakkında doğruluyu yüksek bilgi anlamına geliyor.

Dünyanın dört bir yanından uzmanların oluşturduğu ekip, Çin'in Atmosferik Fizik Enstitüsü (Iap) tarafından derlenen verilerini inceleyerek yaptıkları araştırmada, küresel ısınma nedeniyle okyanusların 2017'den bu yana 1981-2010 yılları arasındaki okyanus sıcaklık ortalamasının çok üstünde değerlere ulaştığını belirtti.

"Son 25 yılda dünya okyanuslarına koyduğumuz ısı miktarı 3.6 milyar Hiroşima atom bombası patlamasına eşit" diyen bilim insanları ayrıca deniz seviyesinin 2 bin metre altında yükselen sıcaklığın okyanus ekosisteminde yaşayan canlıların yaşamlarını da tehlikeye attığına dikkat çekti.

Bilim insanları, Avustralya'yı aylardır kavuran orman yangınları gibi felaketler ile okyanusların ısınması arasında açık bir bağlantı olduğunu da söylüyor.

Dünyanın küresel ısınmayla birlikte gezegenin, sanki milyarca insanın üzerine hiç durmadan saç kurutma makinesi tutuyormuşçasına kuruduğunu söyleyen Penn State'in yer sistemi Bilimleri Merkezi Müdürü Michael Mann ise AFP'ye verdiği demeçte "Sıcak okyanuslar daha fazla buharlaşma demek şeklinde konuşuyor ve ekliyor: "Bu da daha fazla yağış anlamına geliyor ama aynı zamanda atmosfer tarafından da daha fazla nemin tutulması demek oluyor"

Eğer hiçbir önlem alınmazsa dünya okyanuslarının en üst iki kilometrelik ısınmaya devam edeceğini, bunun da deniz seviyesinin tüm gezegende 30 santimetre yükselmesi anlamına geldiğini söyleyen Mann ayrıca, "Gezegeni ısıtmayı bırakırsak, ısı, stabilize olana kadar yüzyıllar boyunca derin okyanusa yayılmaya devam edecek." diyor.