İçişleri Bakanlığı, okul önlerinde alınacak trafik tedbirleri ve servis araçlarının denetimine ilişkin bir genelge hazırlayarak tüm illere gönderdi.

Genelgeye göre, trafik polisleri, öğrencilerin giriş çıkış saatinde okul önlerinde ve büyük kavşaklarda önlem alacak. Araçlarda taşıma sınırının üzerinde öğrenci bulunmayacak. Okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerinini taşıyan araçlarda rehber personel bulundurulacak. Servis araçlarının, Okul Servis Aracı Özel İzin Belgesi ve Okul Servis Araçları Bakım ve Onarım Takip Formu denetlenecek.

Okul servis araçlarında "Okul taşıtı" yazısı ve "Dur" kırmızı ışık veren lambanın araç üzerinde ve çalışır olması sağlanacak. Araç camlarında renkli cam ve camların üzerinde renkli film tabakası bulunmayacak. Her koltukta emniyet kemeri yer alacak.

İNANÇLARA, TUTTUĞU TAKIMA OLUMSUZ SÖZ YASAK

İçişleri Bakanlığı genelgesinde, okul servisi sürücülerinin öğrencilerle iletişimi ve davranışlarını da belirliyor. Genelgeye göre servis sürücüleri görev süresi içinde,

- Araçta ya da dışarıda görev alanlarında sigara içmeyecek, tespih, zincir gibi takılar kullanmayacak,

- Firmanın belirlediği kıyafeti giyecek, giysiler ütülü ve temiz olacak,

- Öğrencilerin kendisi, ailesi, arkadaşları, inançları ve tuttuğu takım gibi değerleri ile ilgili hiçbir koşulda olumsuz sözler söylemeyecek.  Laubali davranış ve argo sözcüklerden kaçınacak.

- Hangi gerekçeyle olursa olsun öğrencilere fiziki müdahalede veya kaba muamelede bulunulamayacak. Öğrencilerle sarılma, kucaklaşma, öpme ve benzeri fiziki temas kurulamayacak.

ARAÇTA LOGO VE SÜS YASAK

Genelgeye göre, servis araçları daima temiz tutulacak. Araçlarda ilk yardım seti kolay ulaşılabilir yerde ve kullanılabilir durumda bulundurulacak. Araçta görüntüyü bozacak ve tehlike yaratacak gereksiz aksesuar ve süsleme kullanılmayacak. Araçların dışında, izin verilen dışında hiçbir logo, yazı, çıkartma ve şerit bulundurulmayacak. Araçta öğrencilerin yaralanmasına sebep olabilecek sert cisimlerin üzeri kaplanacak. Servis şoförlerinin bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadığı belirli aralıklarla kontrol edilecek.

Servis araçlarının bakım ve onarımı altı ayda bir yapılacak, taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre periyodik muayeneleri düzenli takip edilecek. Araçtaki görüntü ve müzik sistemleri taşıma hizmeti sırasında kullanılamayacak.

Şoförler, son beş yıl içinde bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazasına karışmamış olacak, alkollü olarak araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle sürücü belgesi birden fazla geri alınmış olmayacak.

Araçların kapıları sürücü kontrolünde otomatik açılıp kapatılabilir olacak, camlarda tel kafes bulunacak. Yangın tüpü kolay ulaşılabilir ve bakımlı tutulacak. Lastik standartlarına uyulacak.

'ARAÇ İÇİ UYGUNSUZLUK FORMU'

Öğrencileri güvenli bir şekilde araca bindirmek ya da indirmek için trafik de dikkate alınarak uygun yer seçilecek. Öğrenciler araca bindiğinde kapı kapatılacak, bütün öğrenciler yerine oturup emniyet kemerini takmadan ve servis rehberinin  "hareket edebiliriz" uyarısını almadan araç hareket ettirilmeyecek. Sabah geç kalan, emniyet kemeri takmayan veya araç içinde kurallara uymayan öğrencilere kırıcı söz söylenmeyecek. Uygun olmayan davranış "Araç içi uygunsuzluk formu" doldurularak servis müdürlerine iletilecek.

Öğrencilerin belirlenen güzergahlar dışında farklı yerlerde inme veya alışveriş ve benzeri nedenlerle aracı durdurma talebi kabul edilmeyecek. Servislerde öğrenciden başka kişiler taşınmayacak. Öğrenci, eve bırakıldığında aileden birine teslim edilecek.

Araçta öğrenci varken akaryakıt alma ve benzeri gerekçelerle durulmayacak. (Al Jazeera)