İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Okmeydanı’nda kentsel dönüşümün yapılması amacıyla hazırlanan 1/5000’lik planları oy birliği ile iptal etti.

Beyoğlu Belediyesi, Okmeydanı semtinde kentsel dönüşüm yapabilmek amacıyla 1/5000 ve 1/1000’lik planlar hazırladı. 1/1000’lik planlar geçtiğimiz yıl temmuz ayında yine İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Mahkeme son olarak 1/5000’lik Okmeydanı Tarihî Sit Alanları Koruma amaçlı ve etkileşim geçiş sahası nazım imar planlarının tamamı ile oy birliği ile iptal etti.

KAMU YARARI YOK

Ayfer Çalıkıran’ın Taraf’taki haberine göre mahkeme kararında “Okmeydanı Tarihî Sit Alanları Koruma Amaçlı ve Etkileşim Geçiş Sahası Uygulama İmar Planında planlama teknikleri ile şehircilik ilkeleri ve kamu yararı ile hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline… Danıştay nezdinde temyizde bulunulabileceğinin taraflara hatırlatılmasına oybirliğiyle karar verildi” denildi.

“OKMEYDANI SULUKULE OLMAYACAK”

1/5000’lik planlara 2013 yılında CHP’li İBB Meclis üyeleri Halil Kaya Özer ve Ali Rıza Yakupoğlu tarafından mahkemeye taşınmıştı. Avukatlığını Ali Rıza Kaplan’ın yürüttüğü davada karar 26 ocakta verildi. Taraf’a konuşan Kaplan, “Mahkemenin kararından memnunuz. Okmeydanı’nda yapılmak istenen bölgede yıllardır yaşayan halkı yerinden etmektir. Bölgenin dokusunu tamamen değiştirip ikinci bir Sulukule yaratmak istiyorlar. Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz. Bizim derdimiz Okmeydanı’nın Sulukule gibi ranta kurban gitmemesidir” dedi.