Bursa Barosu, Hürriyet Anadolu Lisesi'nde görev yapan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Mehtap Cengiz'in derste Alevilere yönelik kullandığı "Ben Alevilerin gittikleri yolun yanlış olduğunu düşünüyorum. Çoğu Alevi ailede çocuğun kimden olduğu belli değil" ifadeleri nedeniyle öğretmen hakkında suç duyurusunda bulundu.

MİLLİ EĞİTİM OLAYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

Evrensel'de yer alan habere göre, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Mehtap Cengiz’in sınıfta, “Ben Alevilerin gittikleri yolun yanlış olduğunu düşünüyorum. Çoğu Alevi ailede çocuğun kimden olduğu belli değil. Alevilerin Hz. Ali’yi, Hz. Peygamberimizin yerine koyduklarını, çoğu Alevinin ahlaki açıdan bozuklukları bulunduğunu, bir erkek ile kız öğrencinin ders dışında konuşmasının da zina olduğunu..." ifadelerini kullanması üzerine sınıfta bulunan Alevi öğrenci, durumu ailesine bildirdi. Ailenin okula gelerek duruma tepki göstermesi ve suç duyurusunda bulunmasının ardından Milli Eğitim olayla ilgili soruşturma başlattı.

Alevi aile aynı zamanda Bursa Barosu’na başvurarak konu hakkındaki şikayetlerini bildirdi. Bunu üzerine Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bursa’daki Alevi örgütleri, Bursa Valisi'yle görüşerek öğretmenin görevden alınmasını istedi. 

'NEFRET SÖYLEMLERİNİN CEZASIZ KALMAMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'

Konuyla ilgili Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Kemal Özgür Yetkin, “Bu insanlık suçudur. Türk Ceza Kanunu'nun 216. Maddesi'nde düzenlenen halkı kin ve düşmanlaştırma veya aşağılama başlıklı maddesi uyarınca suç oluşturduğu açıktır. Ayrıca bu durum laikliğe de aykırıdır. Nefret söyleminde bulunan bir eğitimcinin eğitim faaliyetlerine devam etmesi kabul edilemez. Başka bir okula tayin edilmesini de kabul etmiyoruz. Çünkü gittiği yerde de bu zararlı düşüncelerini yaymasına neden olacaktır. Soruşturmanın selameti açısından derhal açığa alınmasını talep ediyoruz. Ayrıca bu zihinde bu nefret söylemine devam ediyorsa eğitimcilik yapmaması gerekir. Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak nefret söylemlerinin cezasız kalmaması için mücadele edeceğiz" dedi.