İstanbul'da "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 5'i tutuklu 14 öğrencinin yargılandığı davanın dördüncü duruşmasında 3 kişi "adli kontrol şartı" ile tahliye edildi.

İstanbul'da 5'i tutuklu 14 öğrenci hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan davanın dördüncü duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya, başka bir davadan tutuklu Metin Arslan ve tutuklu Sinem Oğuz SEGBİS yöntemi ile tutuklu öğrenciler Çağrı Kurt, Heja Türk, Şilan Okut, Barış Çiçek katıldı.

Duruşmayı öğrencilerin aileleri, arkadaşları ve akademisyenlerin yanı sıra İngiltere Barosu'nda bir temsilci ve yabancı gazeteciler de izledi. Duruşma, hakkında "örgüte üye olmak ve sahtecilik" suçlarından yargılanan tutuklu öğrenci Barış Çiçek'in savunmasıyla başladı.

7 yıllık öğretmen olduğunu belirten Çiçek, Şilan'ı kültür sanat faaliyetlerinden dolayı önceden de tanıdığını ifade etti. Çiçek, bahsi geçen bomba yüklü arabada görüntüsü olmasını şu şekilde açıkladı: "Şilan belgesel çalışmaları için bir takım görüşmeler yapmak üzere arabayla İstanbul'a gideceğini söylediğinde onunla birlikte Diyarbakır'dan yola çıktık. Aracı ben kullandım. Aracı Rıdvan diye birine teslim ettik. Akşamına da ben uçakla Diyarbakır'a geri döndüm. 4 ay sonra yakalandım. Kullandığım aracın sahte plakalı olduğunu ve örgüt eyleminde kullanılacağını bilmiyordum. Ben insani amaçla yardımcı olmak için kullandım."

Hiçbir örgütle ilgisinin olmadığını söyleyen Çiçek, suçlamaları reddederek tahliyesini talep etti.

Çiçek'in ardından tutuklu bulunan öğrenciler ile müdafileri savunma yaparak, tahliye talebinde bulundu.

Savunmaların ardından mahkeme heyetine mütalaasını sunan iddia makamı, tutuklu bulunan 5 kişinin tutukluluk halinin devamını talep etti.

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Şilan Okut ve Sinem Oğuz'un tutukluluk hallerinin devamına, Hêja Türk, Barış Çiçek ve Çağrı Kurt'un ise "adli kontrol" şartı ile tahliyesine karar verdi.

Duruşma 16 Kasım'a ertelendi.

İddianamede, 14 kişi hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

(Kaynak: DİHA)