Gezi Parkı protestolarında 1 Mayıs Mahallesi TEM otoyolunda aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş'ın  (20) dün geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitiren annesi Fadime Ayvalıtaş’ı son yolculuğuna büyük bir kalabalık uğurladı.

Cenazesi, Ümraniye 1 Mayıs (Mustafa Kemal) Mahallesi’ndeki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cemevinden kaldırıldı. Cenazeye, Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın, Ethem Sarısülük’ün ve Abdullah Cömert’in ve Hala komada olan Berkin Elvan’ın ailesi de katıldı. Aileler, aynı acıyı yaşayan Ayvalıtaş ailesini teselli etti.

Fadime Ayvalıtaş’ın cenazesinde kadınlar saf tutarken, cenaze duaların ardından yine kadınlar tarafından omuzlanarak cenaze aracına konuldu.

'ÜZÜNTÜDEN ÖLDÜ'

Evrensel'e konuşan Mehmet Ayvalıtaş’ın babası, Fadime Ayvalıtaş’ın eşi Ali Ayvalıtaş “Oğlumun ve eşimin katili Başbakandır” dedi. Eşinin üzüntüden öldüğünü belirten baba Ayvalıtaş, “İki mahkemenin ikisinin de çuvallaması. Üç hakim Türkiye’yi rezil ettiler. Mahkemede gaz sıktılar, katilleri bıraktılar. O anda Mehmet’i bir daha kaybettik. İki gün sonra Ethem’in davasına girdik, orada bir kez daha şoke olduk. Benim hanımıma sebep başta Başbakandır” dedi.

Mahkemedeki yargıç ve savcıların da tutumlarıyla eşinin ölümünün “sebebi” olduğunu ifade eden baba Ayvalıtaş şunları söyledi: “Eğer, onlar Allah’tan korkuyorlarsa, kafasını yatağa koyduğu zaman Allah’a nasıl hesap veriyorlar. Ben bunları önce Allah’a sonra bu halka şikayet ediyorum. Adalet herkes için olur. Benim evladımı elimden aldılar, sonra karımı aldılar. Hayatımı bitirdiler. Ne istiyorlar? Biz ne yaptık? Biz ne yaptık?”

UZAK-YAKIN YOK

Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz da cenaze törenindeydi. Evrensel'le duygularını paylaşan Korkmaz, “Biz, ailenin yanında durmaya geldik. Uzaklık yakınlık kalmadı bizim için. Ne hak ne hukuk var. Adalet yok. Olan bize oluyor” diye konuştu.

Cenazeye, CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hatice Altunışık, HDK bileşeni siyasi partilerin temsilcileri, Taksim Dayanışması bileşeni kitle örgütü ve meslek odalarının temsilcileri, park forumlarının yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı.

Aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BDP İl Başkanlığı, Taksim Dayanışması'nın da bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütüne ait çelenkler dikkat çekti. CHP milletvekili Mahmut Tanal, yaptığı açıklamada "Rahmetli Mehmet'in acısına dayanamadı. Acı nedeniyle gitti. Sorumlusu siyasal iktidardır. Hükümettir. Hepimizin başı sağ olsun. Annesi Mehmet'in yokluğuna dayanamadı. Kalbi dayanamadı" dedi.

Taziyeleri kabul eden acılı eş Ali Ayvalıtaş'ı Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük ve Ali İsmail Korkmaz'ın babası Şahip Korkmaz teselli etti. Acılı eş Ali Ayvalıtaş ise, gözyaşları içinde "Gerçek anne gerçek baba böyle olur. Allah kimseye evlat acısı yaşatmasın. Oğluna dayanamadı. Ailemi de kaybettim" şeklinde konuştu. Öğlen saatlerinde Fadime Ayvalıtaş için cenaze namazı kılındı. Namazın ardından cenaze araca götürülürken yakınları sinir krizi geçirdi.

Cenaze töreninin yapıldığı Cemevi bahçesine "Anaların öfkesi katilleri boğacak" yazılı pankart asılırken, duaların ardından Ayvalıtaş'ın üzerinde kırmızı karanfillerin bulunduğu tabutu kadınlar tarafından omuzlandı.

Törenin ardından katılımcılar tarafından yürüyüş düzenlendi. Cemevinin önünden cenaze arabasıyla beraber yürüyüşe geçen yaklaşık bin kişi Fadime Ayvalıtaş'ın evinin önüne kadar yürüdü. Katılımcılar yol boyunca "Annelerin öfkesi katilleri boğacak", "Her yer Taksim her yer direniş" ve "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" şeklinde slogan attı.

Mustafa Kemal Köprüsü'nde Mehmet Ayvalıtaş'ın öldüğü yerde duran kalabalık bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Yaklaşık bir saat süren yürüyüş boyunca yollardaki trafik akışı cenaze yakınları tarafından sağlandı. Ayvalıtaş'ın cenazesi, götürüldüğü evinin önünde helallik alınmasının ardından oğlu Mehmet Ayvalıtaş'ın yanına defnedilmek üzere Çekmeköy Mezarlığı'na götürüldü. Dün hayatını kaybeden acılı anne, oğlunun yanına defnedildi. (Evrensel, Radikal)