Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi'ne AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı rektörlük binası önünde eylem gerçekleştirdi.

Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’ın haberine göre, rektörlük binasına yapılan yürüyüşte sık sık “Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz” sloganları atıldı.

Rektörlük önünde yapılan açıklamada, “Bu atama iktidarın üniversiteleri kendi politik ihtiyaçları ve sermayenin çıkarlarına göre dönüştürme gayesiyle yapılmıştır” denildi.

‘ÜNİVERSİTELER KALIBA SOKULMAYA ÇALIŞILIYOR’

Rektör atamalarının üniversitelerin özgür düşünceden ve demokratik yapıdan uzaklaştırdığı ifade edilen açıklamada, “Sermayenin hizmetinde birer iş merkezi haline getirilmek isteniyor. Üniversiteliler ses çıkarmayan, iktidarın emrinde, biat eden, tek tipleşmiş bir kalıba sokulmaya çalışılıyor” denildi.

‘HER TÜRLÜ SESİN KISILMASININ ÖNÜNÜ AÇIYOR’

AKP’nin yaptığı atamalarla üniversite bileşenlerinin söz söylemesini engellemeye çalışarak bu sürecin aktörü durumunda olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“ÖTK'ların kaldırılması, öğrenci topluluklarının kapatılması ve etkinliklerin yasaklanması gibi antidemokratik uygulamalar üniversitelerden mevcut düzeni eleştirecek her türlü sesin kısılmasının önünü açıyor. ODTÜ öğrencileri olarak, üniversitemizin tüm bileşenlerinin ortak mücadelesiyle bu baskı ve saldırıların karşısında durduk, durmaya devam ediyoruz. Üniversitelere yapılan topyekûn saldırıların bir parçası olan atanmış rektörlere karşı durmak; özgür ve demokratik üniversiteyi savunmaktır."

‘REKTÖRE GEÇİT VERMEYECEĞİZ’

Atanmış rektörlerin, tüm bileşenleriyle üniversitelerin üstündeki baskıların ve kampüslerdeki polis şiddetinin karşısında öğrencilerin yer aldığı belirtilen açıklamada, “ODTÜ Öğrencileri olarak üniversiteleri arka bahçesine dönüştürmeye çalışan iktidara ve yaptıklarına karşı mücadele edeceğiz, kayyum-yandaş rektörlere geçit vermeyeceğiz” denildi.

Açıklamada, “ODTÜ öğrencileri olarak Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin talepleri, bizim de taleplerimizdir” denildi. Rektörlerin; öğrenci, akademisyen ve emekçilerle üniversitenin tüm bileşenlerinin ortak iradesiyle seçilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.