ODTÜ'den uzmanlar, OdaTV davasında yargılanan gazeteci Yıldız'ın bilgisayarındaki iddianameye konu olan dosyaların, "bilgisi dışında yüklendiğini ve virüs tarafından aktarıldığını" ifade etti. Raporda ayrıca, "dosyaların baskınla aynı gün değiştirildiği" bilgisi de yer aldı ve "imaj alınırken de dosya değiştirilmiş olabilir" dendi.

Ayça SÖYLEMEZ / BİA

OdaTV davasının tutuklu sanıklarından gazeteci Müyesser Yıldız'ın bilgisayarındaki imaj disklerini inceleyen Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) uzmanları, suça konu olan dosyaların bilgisayara Yıldız'ın "bilgisi dışında, haberi olmadan yüklendiğini" açıkladı. ayrıca, iddianameye konu olan dört dosyanın, "bilgisayara virüs tarafından aktarıldığı ve zamanlarının değiştirildiği yönünde" kanaat belirtildi.

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Göktürk Üçoluk ve Araştırma Görevlisi Gökdeniz Karadağ'ın, Avukat Nebi Doğan'ın talebi üzerine yaptıkları inceleme sonucu bir rapor hazırlandı.

Doğan, bianet'e yaptığı açıklamada, "bilirkişi raporunu anlaşılır bir dille anlatan dilekçeyle birlikte, dokuz sayfalık tahliye taleplerini de davanın görüldüğü 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ilettiklerini" söyledi. Doğan, "Tahliye kararı, duruşma günü beklemeden ara kararla verilebilir. Mahkemenin kararını bekliyoruz" dedi.

21 Ekim tarihli raporda, "Yakalama, ev arama ve el koyma tutanağında" 72. maddede belirtilen MD5 değeri olan diske ait olduğu belirtilen disk imajı, Accessdata firmasınca üretilen ve Adalet Bakanlığı'nca da adli bilişim incelemesinde kullanılması için önerilen "FTK Imager yazılımıyla" incelendi.

BASKINDAN ÖNCE DEĞİŞİKLİK

Delil klasöründe bulunan "Ulusal Medya 2010.doc", "SY.doc", "Hanefi.doc", "Yalçın Hoca.doc" isimli dosyalarla ilgili raporda şu ifadelere yer verildi: "Bu dosyalar normal bilgisayar kullanımı dışında (kullanıcının bilgisi ve haberi olmadan) imajı incelenen diske yerleştirilmiş ve tarihler sonradan değiştirilmiştir. Bu tip değişiklikleri yapabilmek için uzman seviyesinde bilgisayar ve işletim sistemi bilgisine sahip olmak gerekmektedir."

Rapora göre, Yalçın Hoca.doc, Hanefi.doc, SY.doc isimli dosyalar 14 Şubat'ta OdaTV'ye yapılan baskından hemen önce, sabaha karşı 05:30 civarında değiştirildi. Ulusal Medya 2010.doc isimli dosya da aynı gün 16:38'de değiştirildi.

"İMAJ ALINIRKEN DEĞİŞTİRİLMİŞ OLABİLİR"

Hard diskteki dosyaların kriptolama yapılarak koruma altına alınmadığının belirtildiği raporda, "İmaj alan cihazın yazılımında veya donanımında yapılan değişiklikler sayesinde imaj alınmasında kullanılan cihazın imaj alma işlemi öncesi veya sırasında, almakta olduğu imaja dosya eklemesi yapması mümkündür. Böylece imajın MD5 değeri alındığında imaja aslında çoktan dosya eklenmiş olması sağlanabilir. Bunun yanında, imaj alınırken orijinal kaynağın da uygun biçimde değiştirilmesi mümkündür" denildi.

SAHTE "CHP" ADRESİNDEN VİRÜS

Rapora göre, Yıldız'ın elektronik posta adresine, [email protected] adresinden gönderilen ve Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) yollanmış izlenimi verilen e-postadaki "Kayseri2" dosyasının virüslü olduğu tespit edildi. Raporda, "Bu dosya, ya internetten indirilmedi, ya indirilip sonra ilgili bilgi silindi ya da bilinen web tarayıcıları dışında bir yöntemle indirilmiştir" denildi.

"Virüsle aktarıldı, tarihi değiştirildi"

"Dijital bir belgenin kimin tarafından oluşturulduğunun kesin tespiti yapılamaz, bilgisayara sahibinin isteği dışında dosya yüklemek mümkündür. Bilgisayara yerleşebilecek bir virüs, bilgisayar üzerinde sahibinin bilgisi dışında çeşitli işlemler yapabilir, internetten dosyaları aktarıp sahibinin bilgisi ve isteği dışında bilgisayara dosya yükleyebilir. İncelenen bilgisayara dışarıdan erişebilecek kişi, kullanıcı hesabının şifreli olmamasından ötürü bilgisayarı uzaktan kontrol edebilir. Bilgisayardaki tarama sonucunda 41 adet virüse rastlanmıştır.

Raporun son kısmında ise şu değerlendirme yapıldı:

"Anılan disk imajındaki dosyaların bilgisayarda oluşturulup oluşturulmadığını ya da hangi yollarla (e-posta, USB, DİSK, CD, DVD) o bilgisayara aktarıldığına ilişkin iddianamedeki gibi kesin bir yargıya ulaşmak olanaksızdır. Bundan öte dosyalardaki zaman izlerine ilişkin teknik verilen ışığında oluşan uzman kanaati, dört dosyanın bilgisayara virüs tarafından aktarıldığı ve zamanlarının değiştirildiği yönündedir."

"BÖYLE ADLİ BİLİŞİM İNCELEMESİ OLMAZ"

OdaTV'nin sahibi gazeteci Soner Yalçın'ın avukatı Feza Yalçın'ın başvurusuyla Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden bilirkişilerce hazırlanan raporda da ODTÜ raporunu doğrulayan ifadeler yer almıştı.

OdaTV iddianamesinde de alıntılanan Boğaziçi Üniversitesi raporunda, adli bilişim incelemelerinin OdaTV'ye ait asıl dijital imajlar üzerinden yapılmadığı belirtilerek "İmaj olmadan yapılan işlemler veya varsayımlarla yapılan yorumların adli bilişim incelemesi olamayacağı, kullanılan 'Active Undelete' adlı programın adli bilişim incelemelerinde delil bütünlüğünü bozabileceği ve uluslararası geçerliliğinin olmadığı" ifade edilmişti.

16. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan 12'si tutuklu 14 sanık hakkındaki, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız'ın hazırladığı 134 sayfalık iddianameyi 9 Eylül'de kabul etmişti.

İddianamede, bir numaralı sanık olarak Yalçın Küçük yer alıyor. Küçük, örgütün yöneticisi olmakla suçlanıyor. Gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in de sanık olduğu davanın ilk duruşması 22 Kasım'da Çağlayan Adliyesi'nde. (AS)