PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatı ve aynı zamanda Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, Avrupa Konseyi İşkence Önleme Komitesi'nin (CPT), 28-29 Nisan tarihlerinde İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne gerçekleştirdiği ziyareti DİHA’ya değerlendirdi. 

Ziyareti, "Geç kalmış bir ziyaret" şeklinde değerlendiren Bilmez, CPT ile düzenli olarak görüştüklerini ve kendilerine İmralı'ya ilişkin bilgilendirme yaptıklarını, raporlar verdiklerini söyledi.

2 hafta önce CPT ile görüştüklerini ve taleplerini ilettiklerini dile getiren Bilmez, "Bunlarda birisi de CPT'den bir heyetin İmralı'ya gitmesiydi. Sayın Öcalan ve oradaki diğer hükümlülerin koşullarını yerinde incelemesiydi. Tabi CPT'nin bir çalışma usulü var. Biz onu biliyoruz ve saygı da duyuyoruz. Onlarda gizlilik esastır. Dolayısıyla onlar bize görüşmede geleceklerine dair bir işaret vermediler. Her zamanki gibi ellerinden geldiklerini yaptıklarını, Türk hükümeti ile görüştüklerini, bu konuda çabalarının devam ettiğini ve edeceğini söylediler. Biz de kendilerine şunu hatırlattık. Daha önce CPT 6 kez İmralı'yı ziyaret etmiştiler. Ve her ziyaretten sonra rapor yayınlamıştılar. Ve bu raporların hepsini birçok hak ihlali tespiti vardı. Bugün içinde bulunduğumuz geldiğimiz noktada bu ihlallerin artık zirveye ulaştığını belirttik CPT'ye" diye konuştu.

'HEYETTE DOKTOR OLMA İHTİMALİ VAR' 

CPT'nin en son İmralı ziyaretini 2013 yılında yaptığını hatırlatan Bilmez, "Muhtemelen bu heyetteki üyelerden birisi uzman bir kişidir. Doktor olma ihtimali var. Çünkü CPT, cezaevini ziyaret ettiği zaman oradaki bir hükümlünün sağlık durumlarının da tespit etmek ister. O yüzden Sayın Öcalan'a ilişkin sağlık koşullarının ne olduğunu da tespit etmişlerdir muhtemelen" dedi. 

'TÜRKİYE'DEN BİR CEVAP BEKLEYECEKLER'

CPT'nin 28-29 Nisan tarihileri arasında gerçekleştirdikleri ziyarette, önceki yayınladıkları raporlardaki ihlalleri Türkiyeli yetkilileriyle paylaşmış olabileceğini ifade eden Bilmez, "Bu son ziyaretlerde yaptıkları gözlemler ve tespit ettikleri ihlalleri de paylaşmışlardır. Ve Türkiye Cumhuriyeti'nden bir cevap bekleyeceklerdir. Düzeltilmesini istedikleri hususlar olacaktır. Zaten, basına ve medyaya yansıyan kısa bilgilendirme notunda da ziyaretin amacının hem oradaki hükümlülerin birbirleriyle olan görüşmelerinin durumu hem avukat ve aile görüşmelerinin durumunu incelemek üzere olduğu söyleniyor. Muhtemelen, hükümet çok akla uygun ve ikna edici bir yanıt veremeyecektir CPT'ye. Çünkü, biz 2011 yılının Temmuz ayından beridir adaya gidemiyoruz. Bunun hiçbir açıklaması olamaz zaten. Sayın Öcalan'ın vekâletini almış olan yüzlerce avukat var. Dolayısıyla biz de merakla bekliyoruz Türkiye'nin cevaplarını" şeklinde konuştu.

'CPT İLE TEMASTA OLACAĞIZ' 

Her hafta yaptıkları gibi İmralı'ya gitmek için "hava muhalefeti" ya da "gemi arızası" yanıtı alsalar da başvurularına devam edeceklerini dile getiren Bilmez, "Onun dışında CPT ile temasta olacağız. Yetkililer onlara ne söyledi bilmiyoruz, biz onlara gerçek durumun ne olduğunu bildirmek zorundayız" dedi.

(Kaynak: DİHA)