Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), geçtiğimiz eylül ayında Türkiye'yi ziyaret ederken, komitenin İmralı'ya da gittiği açıklandı.

Asrın Hukuk Bürosu  tarafından yapılan açıklamada, "CPT’nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Sayın Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahibiz. Ne yazık ki CPT ile yaptığımız görüşmede de bu duyumun aksini teyit edememiş bulunuyoruz" ifadesi kullanıldı.

Asrın Hukuk Bürosu’nun yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

CPT İMRALI ZİYARETİ

Bu süreçte mutlak tecridin neden olduğu kaygılarımızın giderilmesi konusunda tek anlamlı temas CPT’nin 20-29 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretidir. CPT, geri gönderme merkezlerini konu alan bu ziyaretinde rutin takviminde olmamasına rağmen İmralı’yı da dahil etmiştir.

Her ne kadar CPT’ye dair taleplerimizin merkezini oluştursa da bu ziyaretin öncesi ve sonrasıyla bu şekilde fiili gelişimi kaygılarımızı daha da arttırmıştır. Bu nedenle randevu talebimize olumlu yanıt veren CPT ile 13 Ekim 2022 tarihinde yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdik.

Bu görüşmede, CPT yetkilileri müvekkillerimizin koşullarına dair en ufak bir bilgi vermedikleri gibi sorduğumuz hiç bir soruya da yanıt vermediler.

Yaklaşık 45 dakika süren görüşme boyunca yetkililer her sorumuza, CPT’nin bağlı olduğu prosedürleri hatırlatarak; yaptıkları ziyarete dair bir rapor hazırlayıp bu raporu Türkiye’ye sunacaklarını ve ancak Türkiye’nin onayıyla bu raporu kamuoyu ile paylaşabileceklerini söylemekle yetindiler.

Geçmiş tecrübelerimizden biliyoruz ki bu prosedürün tamamlanması bir ila bir buçuk yıllık bir sürece tekabül etmektedir. Ancak mevcut haber alamama hali söz konusuyken böylesi bir süre telafisi imkansız zararlara neden olacaktır. CPT’nin tabi olduğu sözleşme ve prosedürlerin elbette farkındayız.

Ancak bu hususun 20 aydır haber alamadığımız müvekkillerimizin tutulma koşulları hakkında bilgilendirme yapmasına engel bir hal oluşturmadığını da bilmekteyiz.

Ayrıca CPT’nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Sayın Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahibiz. Ne yazık ki CPT ile yaptığımız görüşmede de bu duyumun aksini teyit edememiş bulunuyoruz. CPT ziyaretlerinin belirgin özelliğini mahpuslar ile özel görüşmeler yapması oluştururken böylesi bir duyumun doğruluğu CPT’nin ziyaretini daha tartışmalı kılacaktır. Anılan bu nedenlerle gerek CPT’nin son fiili ziyareti gerek bizim CPT ile yaptığımız son görüşme endişelerimizi azaltmak yerine arttırmıştır. CPT’nin yetki alanında bulunan İmralı Adasına yapmış olduğu ziyarete dair bilgilendirme yapması kuruluş değerlerinin ve bağlı olduğu uluslararası hukukun gereğidir.

Öte yandan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 20 aydır haber alınmayan Abdullah Öcalan’ın CPT’nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adası’na yaptığı ziyarette görüşmeye çıkmamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “CPT Uluslararası hukuku değil, egemenlerin hukukunu ve çıkarlarını korumaya yönelik bir tutum içerisindedir. CPT Uluslararası işlevini yitirdiği için bugün Sayın Öcalan tarafından reddedilmiştir. Dolayısıyla Sayın Öcalan bu tavrıyla halkları sorumluluk almaya davet etmiştir”” denildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı