1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü mahallelerine taş işçisi heykeli talepli afişle kutlayan Ocaklar'ın heykel kampanyası yoğun ilgi görüyor.

Balıkesir Erdek'e bağlı Ocaklar mahallesi adını aldığı taş ocaklarında uzun yıllar emek vermiş olan taş işçilerinin anısına bir taş işçisi heykeli konulmasını Erdek Belediye Başkanlığı’ndan istedi.

Ocaklar sakinleri sosyal medyada paylaştıkları afiş ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutlarken aynı zamanda mahallelerine taş işçisi heykeli konulmasını talep ettiler.

Sosyal medyada başlayan kampanya büyük ilgi gördü. Erdek belediye başkanlığına sosyal medya, e-posta vb. yoluyla Ocaklar'da taş işçisi heykeli konulması talep edilmeye başlandı.

Ocaklar'ın 1 Mayıs ve taş işçisi heykelli afişi Erdek Belediye Başkanlığı ve Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı'ya ait sosyal medya hesaplarının da dikkatini çekti ve paylaşıldı.

Söz konusu kampanyaya sosyal medyadan ilginç yorumlar da gelmeye başladı. Yorumlar arasında heykelin Ocaklar'ın taşlarından olan granit taşından olması, heykeli ünlü sanatçı Prof. Yılmaz Büyükerşen'in yapması, heykelin önünde Ocaklar'ın tarihini anlatan bir plakanın konulması gibi yorumlar geldi.

Ocaklar halkı 1 Mayıs'ta başlattıkları kampanya ile konunun Erdek Belediyesinde gerçekleştirilecek ilk meclis toplantısında dile getirilmesini ve dileklerinin gerçekleşmesini bekliyor.

Afişle ilgili yorumların görülebildiği ve yazılabildiği sosyal medya linki: www.facebook.com

ERDEK OCAKLAR HAKKINDA

Balıkesir ili, Erdek ilçesine bağlı olup Kapıdağ yarımadasının batı tarafında bulunmakta. Ocaklar adını dağdaki granit taş ocaklarından almakta.

1924 yılından önce Rumların yaşadığı Erdek Ocaklar mahallesi "Gonia" adıyla bilinmekte. 1924 Lozan mübadelesiyle Selanik/Karacaova (Karacaabat) kazasına bağlı Tresino, Prebodişta, Strupino ve Kapinya köylerinden 70 aileyle gelen Pomaklar, Ocaklar nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturuyor.

Günümüzde turizmleşmenin getirdiği artan nüfus ile sayıları azalmış olsa da Pomakları halen görmek mümkün.

Ocaklar'ın başlıca gelir kaynakları zeytincilik ve turizm. Ocaklar mahallesi 3 km'lik sahili ile Kapıdağ'ın en uzun sahiline sahip ve mavi bayraklı deniziyle önemli bir turizm noktası. Sadece yüzmeye meraklı olanlar değil trekking meraklılarının da gelip doğa yürüyüşleri yaptığı, bisiklet severlerin sık uğradığı Ocaklar'da pansiyonlardan yıldızlı otellere kadar geniş konaklama seçenekleri mevcut.

(Demokrat Haber)