ABD ile Küba arasındaki "normalleşme süreci" dışişleri bakanlarının görüşmesinin ardından tarihi bir görüşmeyle devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro Panama'daki Amerika Zirvesi'nde bir araya geldi. BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon'un da hazır bulunduğu ayak üstü temasta Obama ve Castro tokalaşırken, iki liderin bugün de bir araya gelip bir görüşme yapmaları bekleniyor.

MANDELA'NIN CENAZESİNDE DE TOKALAŞMIŞLARDI

Bu iki liderin ilk tokalaşması değil; Obama ve Castro daha önce 2013'teki Güney Afrikalı lider Nelson Mandela'nın cenazesinde tokalaşmışlardı.

'NORMALLEŞME' 2014'ÜN ARALIK'INDA BAŞLADI

ABD ve Küba arasındaki ilişkiler, 1959'da Fidel Castro'nun Washington'ın destek verdiği Fulgencio Batista rejimini devirerek iktidara gelmesinin ardından bozulmaya başlamıştı. ABD'nin Küba'ya ticari ambargo uygulama kararı alması üzerine iki ülke ilişkileri, 1961'de kesilmişti. ABD, Obama yönetiminin aralık ayı sonunda açıkladığı Küba ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde ilk adımı atarak bazı seyahat ve mali alanlardaki yaptırımları gevşetmişti.

İki ülke arasında ekonomik ve diplomatik ilişkilerin "normalleştirilmesi" sürecinde en büyük zorluklarından birinin, Küba’nın "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkarılması olduğu ifade ediliyor.

Küba, 1982 yılından bu yana ABD’nin "terörizme destek veren ülkeler" listesinde yer alıyor. Başkan Obama, Dışişleri Bakanlığı'ndan Küba’nın konumunu değerlendirmesi ve 6 ay içinde rapor sunmasını istemişti. Dışişleri Bakanlığı, Cuma günü söz konusu raporu tamamlayarak Beyaz Saray’a gönderdi. Obama’nın, Amerika Zirvesi devam ederken ya da ilerleyen günlerde bu konudaki kararını açıklaması bekleniyor. (Al Jazeera)