AK Parti hükümetiyle ABD yönetimi arasındaki gerilim, 12′inci cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan'ın yarın düzenlenecek yemin törenine de yansıyacak. 

ABD BaşkanıBarack Obama, törene sadece Ankara'daki maslahatgüzarı Jess L. Baily'i göndereceğini bir Beyaz Saray açıklamasıyla ilan etti.

ANKARA'DA BÜYÜKELÇİ YOK

Diken.com.tr'den İlhan Tanır'ın haberine göre, şu an ABD'nin Ankara'da bir büyükelçisi bulunmuyor. Zira Obama'nın Ankara için aday gösterdiği John Bass'in büyükelçiliği, ABD Kongresi'nde Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle reddedilmişti.

ERDOĞAN'LA OLAN GERİLİM BİTMİYOR

Fakat yine de, Obama'nın yakın zamanda farklı ülkelerdeki cumhurbaşkanlığı törenlerine gönderdiği heyetle, Türkiye'ye gönderdiği arasındaki büyük fark göze çarpıyor. 

Bu durum, ABD'nin stratejik müttefik olarak gördüğü, Obama'nın 2009′da ‘model ortak‘ olarak tanımladığı Türkiye'yle özellikle Suriye nedeniyle gerildiği bilinen ilişkilerinin, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesine rağmen pek de değişmediğini gösteriyor. 

Beyaz Saray, 2013′ten bu yana Moğolistan ve Sierra Leone dahil yabancı ülkelerdeki benzer törenlerde, Erdoğan'ın yemin töreninde yaşanacağı gibi tek bir kişiyle temsil edilmedi.