Amerikan gazetesi The New York Times, son dönemde yurt dışında görev yapmak isteyen hekim sayısındaki artış ve Türkiye'de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet hakkında, "Doktorlar ülkeden ayrılıyor, hızla yükselen enflasyonun son zayiatı” başlıklı bir haber yayınladı.

Türkiye'de 'kötüleşen ekonomi ve doktorların maaşını asgari ücret seviyesine yaklaştıran yüksek enflasyon' nedeniyle hekimlerin yurt dışında daha iyi fırsatlar aradığı belirtilen haberde, "Doktorların ayrılışı, iktidardaki 18 yılında evrensel sağlık hizmetini genişleterek itibarını güçlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için üzücü bir suçlama oldu. Bu onun imza başarılarından biriydi. Çoğu destekçisi için sadece ücretsiz sağlık hizmetleri oy vermek için esas sebep olarak kalmaya devam ediyor” denildi.

'DOKTORLAR, ERDOĞAN DÖNEMİNDE AZALAN SAYGIDAN ŞİKAYETÇİ'

“Doktorlar ezici iş yükü, giderek azalan karşılık, Erdoğan döneminde mesleğe yönelik azalan saygı ve fiziksel şiddetin giderek artmasından şikâyetçi" ifadelerinin kullanıldığı haberde, Türk Tabipler Birliği (TTB) verileri yer aldı. Buna göre, geçtiğimiz yıl 1400'den fazla doktor yurt dışına gitti. Son 10 yılda ise 4 binden den fazla doktor ülkeden ayrıldı.

'AĞIR İŞ YÜKÜ BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLDU'

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden kamu sağlığı profesörü Bülent Kılıç “Bu yaşananlar, uzun zamandır biriken meselelerin bir sonucu. Son 20 yılda reform adı altında ciddi değişiklikler yapıldı ve salgındaki ağır iş yükü bardağı taşıran son damla oldu” dedi.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, sağlık çalışanlarının ayrılmasının ardındaki tek sebebin 'düşük maaşlar' olmadığını söyledi. Financı, bunu “AK Parti iktidarının başlangıcından bu yana yıllar içinde mesleğin değersizleştirilmesi” sözleriyle açıkladı. Financı, şu ifadeleri kullandı:

“Bazıları gerekli olmayan çok fazla randevu ve çok fazla ameliyat yapıldı. Hastalar başta mutluydu ancak bu sistem sürdürülebilir değildi. Hastaneler fiyatlarını artırmaya ve randevu sürelerini kısaltmaya başladı. MHRS randevular için yalnızca 10 dakika, hatta bazı durumlarda yalnızca 5 dakika izin veriyor ve bu durum da her açıdan gerilim yaratıyor."