Kazakistan’da kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in damatları olarak bilinen Kayrat Şaripbayev ile Dimaş Dosanov’un, ulusal doğal gaz ve petrol şirketlerindeki başkanlık görevlerinden istifa ettikleri bildirildi.

Samruk-Kazına Ulusal Refah Fonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, 14 Ocak itibarıyla ülkenin ulusal doğal gaz şirketi “Qazaq Gaz” Yönetim Kurulu Başkanı Kayrat Şaripbayev’in görevinden istifa ettiği duyuruldu.

Ülkenin ulusal petrol taşıyıcı şirketi “KazTransOil” Başkanı Dimaş Dosanov’un da görevinden istifa ettiği belirtildi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Kayrat Şaripbayev, Nazarbayev'in büyük kızı Dariga Nazarbayeva’nın, Dimaş Dosanov da küçük kızı Aliya Nazarbayeva’nın eşi.

TOKAYEV, 'İŞE KABUL VE TERFİDE LİKAYAT' SÖZÜ VERMİŞTİ

Kazakistan'da gaz fiyatlarına yapılan zammın ardından başlayan protestolar, şiddet olaylarına dönmüştü. Sokaklarda silah dağıtıldığına dair görüntüler basına yansırken, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yaşananları terör saldırısı ve dış müdahale olarak nitelendirerek Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne üye ülkelerden asker istemişti.

Bu karşın Tokayev, gösterilerdeki taleplerin haklı olduğunu söylemiş ve reform sözü vermişti.

Devlet kadrolarının yetersiz olduğunun ve yolsuzluk yapıldığının kabul edilmesi gerektiğini dile getiren Tokayev, "Bu yüzden toplumun devletin idari kurumlarına güveni bu denli düşük seviyede kalıyor. Kamu hizmetine personel alım sistemi iyileştirilmeli, vatandaşların kamuda işe alımı önündeki yüksek engeller kaldırılmalı. İşe kabul ve terfide liyakat esası uygulanmalı. Kamu hizmetinde yer alma fırsatı her bir Kazakistanlıya açık olmalı” demişti.

İş insanlarının kurulacak fona kaynak aktarmasını beklediğini söyleyen Tokayev, “İlk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev sayesinde ülkemizde, uluslararası ölçülere göre yüksek gelirli şirketler ve zengin insanlar tabakası ortaya çıktı. Onların Kazakistan halkına borçlarını ödemelerinin ve fona sistemli ve düzenli olarak yardım etmelerinin vaktinin geldiğini düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.