Maraş merkezli depremlerin ardından yıkılan yapılara yönelik soruşturma kapsamında, Nurdağı'ndaki 5 binası çöken Nurdağı Belediyesi AKP'li meclis üyesi ve imar komisyonu başkanı Yunus Kaya, Mersin'de yakalandı.

Sözcü'den Ahmet Kaya'nın haberine göre, yurtdışına kaçma hazırlığı yaparken yakalanan müteahhit Kaya, sorgu için Antep'e götürülecek.

Antep'in Nurdağı ilçe belediyesinin AKP'li meclis üyesi ve imar komisyonu başkanı Yunus Kaya’nın inşa ettiği 5 bina Maraş merkezli ilk depremde enkaza dönüşmüş, en az 300 kişinin yaşamını yitirdiği binaların müteahhidi Kaya, ortadan kaybolmuştu.

Daha sonra hakkında arama kararı çıkarılan Yunus Kaya, Mersin’de yakalandı. Yunus Kaya'nın mal varlığının bir bölümünü devrettiği iddiasının da araştırılacağı belirtildi.

Antep genelinde incelenen 104 bin 824 binadan acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina sayısı 10 bin 777 olarak belirlenirken, bu rakamların yaklaşık yarısını Nurdağı ilçesi oluşturuyor. Nurdağı ilçesinde şu ana kadar 10 bin 579 binada hasar tespit incelemesi yapılırken, incelemeler sonucunda 4 bin 787 binanın “acil yıkılacak”, “ağır hasarlı”, “yıkık” olduğu tespit edildi. Depremin ardından hemen hemen tüm bina, işyeri ve yapıların büyük zarar gördüğü Nurdağı ilçesinde, belediye binası “Nurdağı Belediyesi Başkanlığı” tabelası dışında enkaz yığınına dönüştü.

AKP’Lİ MÜTEAHHİTİN MEZARLIĞA DÖNÜŞEN BİNALARI

MA'dan İbrahim Irmak'ın haberine göre yıkılan binalar arasında bulunan Yunus Kaya Apartmanı, CCK Apartmanı ve Yaşam Konutları isimli yapılar, depremde yaklaşık 300 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Bu 3 yapının da CCK Grup adlı firma tarafından yakın zamanda inşa edildiği belirtildi. Antep'te inşaat, akaryakıt, ulaştırma ve eğitim alanlarında faaliyet gösteren CCK Grup adlı şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ise Nurdağı Belediyesi'nin AKP’li meclis üyesi Yunus Kaya.

"DEPREMİN ARDINDAN MÜTEAHHİTE ULAŞAMADIK"
Müteahhitliğini AKP’li Kaya’nın yaptığı CCK Apartmanı’nda 3,5 yıldır oturduğunu belirten Turan Şahin adlı depremzede, depremden şans eseri sağ kurtulduğunu söylerken, yaklaşık 80 yakınını kaybettiğini söyledi. Oturduğu binanın çökmesinden dolayı yaklaşık 50 yıllık birikiminin enkaz altında kaldığını söyleyen Şahin, depremin ilk gününden itibaren çadır bulamadığı için aracında uyuyor.

Oturduğu binanın yıkılmasının ardından müteahhitle hiçbir şekilde iletişime geçemediklerini belirten Şahin, “Nurdağı’nın bu hale gelmesinin geçmişi en fazla 4 yıldır. Müteahhitlerin yapmış olduğu bu binaların öyle 10, 20 veya 30 senelik bir geçmişi yok. Nurdağı’nda daha önceki yapıların birçoğu tek katlı veya 2 katlıydı. Ama şu 4-5 yıl içerisinde tamamen kentselleşmeye gidilerek yüksek yüksek katlar yapılmaya başlandı. Müteahhitler kendi kafasına göre bunları yapmaya başladılar” ifadelerini kullandı.

"ARKALARINDA KİMLERİN OLDUĞUNU BİLİYORUZ"

Nurdağı’nın bir moloz yığını haline dönüştüğünü ve ilçede hayatın bitme noktasına geldiğini söyleyen Şahin, ilçedeki enkazın sorumlusunun tüm halk tarafından bilindiğine işaret ederek, şöyle devam etti: "Yurttaşlar ilçeyi terk etti. Herkes bir yerde yaşamını devam ettirmeye çalışıyor. Aslında herkeste neyin ne olduğunu, müteahhitlerin durumunu, arkalarında kimlerin olduğunu biliyor da işte konuşamıyor. En azından benim akrabalarımdan 80’e yakın kişi Nurdağı’nda yaşamını yitirdi. İnsanlar da psikoloji denilen bir şey kalmadı.”