Uluslararası Nükleersiz Gelecek Ödülleri, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde verildi. 1998 yılından bu yana her yıl nükleer karşıtı örnek çalışmaları olan  birey ve kitle örgütlerine verilen ödüle bu yıl layık görülenler arasında çevre davaları ile tanınan, EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Arif Ali Cangı da vardı.

NÜKLEER SANTRAL İŞÇİSİ SEPEPE'NİN DRAMI

Pınar Demircan'ın Evrensel'de yer alan haberine göre, ev sahipliğini Earthlife Afrika adlı kitle örgütünün  yaptığı ödül töreni değişik ülkelerden gelen nükleer karşıtları ve yerli halkın katılımıyla gerçekleştirildi.

“Özel Takdir” kategorisinde ödüle layık görülen 11 yıl Güney Afrika Pretorya’daki Pelindaba nükleer santralinde bakım onarım işçisi olarak çalıştıktan sonra testis kanserine yakalanan Alfred Manyata Sepepe  törenin ilgi odağındaki isimdi. Nükleer santralde çalışırken yaşadıklarını anlatan Sepepe, 1990'larda başlayan sağlık sorunlarının 1998 yılında kanser tanısıyla sonuçlandığını söyledi. Hastalandıktan sonra nükleer santraller ve radyasyonun verdiği zararlarla ilgili mücadeleye devam eden Sepepe, aynı zamanda radyasyona bağlı sağlık sorunu yaşayıp tazminat bile alamayan işçiler adına da mücadele ediyor.

EGEÇEP AVUKATI CANGI DA ÖDÜLÜNÜ ALDI

"Direniş" kategorisinde EGEÇEP Hukuk komisyonu üyesi Av. Arif Ali Cangı, İzmir Gaziemir’deki nükleer bulaşıklı atıklarla ve Akkuyu Nükleer Santrali ilgili yürüttüğü hukuki mücadelenin yanı sıra, Manisa/ Köprübaşı ve Söke/Kisir'deki kanser olaylarını artıran  eski uranyum madeni sondaj ve işletmelerine  karşı verilen mücadeledeki rolüyle ödüle layık görüldü. Törendeki konuşmasında ödülü Türkiye'nin nükleer karşıtlarının yanı sıra diğer çevre ve ekoloji direnişçileri ile yaşam savunucuları adına aldığını ifade eden  Cangı, kanser olan nükleer santral işçisi Sepepe'nin dramına dikkat çekerek, “Nükleer beladan kurtulmadığımız sürece Sepepe’nin öyküsü hepimizin gerçeği haline gelecektir. Sepepe'nin avukatlığını yapmaya hazırım” dedi. 

Tüm konuşmaların alkışlar ve “Güç bizde” anlamına gelen “Amandla!” sloganları ile kesildiği törende Fransa’dan Bruno Chareyron “Eğitim”, Hollanda’dan Susi Syneider “Özel takdir” ve Etiyopya’da yoksul yerel halkın elektrik imkanlarına kavuşması için çalışan  Samson Tsgaye "Çözümler" kategorisinde ödül aldı.