Nükleer karşıtları Çernobil nükleer kazasının 26. yılında yarın sokaklara çıkıyor. İstanbul, Mersin, Antalya, Sinop'ta 26 Nisan günü eylemler yapılacak.

 

İstanbul'da Karadeniz İsyandadır Platformu'nun çağrısıyla akşam Taksim'de yürüyüş düzenlenecek. Saat 19.00'da Taksim Tramvay Durağı'nda başlayacak yürüyüşe, çok sayıda siyasi parti, kitle örgütü, sanatçı katılıyor.

 

"26. yılında Çernobil'e lanet, nükleere hayır yürüyüşü"nde, 26 Nisan 1986'da Çernobil nükleer kazasının ardından dönemin darbeci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in, "Biraz radyasyon kemiklere yararlıdır", dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın "Radyoaktif çay daha lezzetlidir" sözleri, dönemin Sanayi Bakanı Cahit Aral'ın ise halkın karşısında radyasyonlu çay içmesi hatırlatılacak.

 

Yürüyüşte, AKP Hükümeti'nin, Çernobil'in üzerinden 25 yıl geçtikten sonra Japonya'nın Fukuşima kentinde yaşanan nükleer faciaya rağmen nükleer santral kurulması konusunda ısrar etmesine tepki gösterilecek.

 

Eylemde ayrıca, Sinop, Mersin ve Trakya'ya nükleer santraller kurarak, Karadeniz ve Akdeniz'in nükleer atık çöplüğüne çevrilmek istendiğine dikkat çekilecek.

 

Taksim'de Karadeniz İsyandadır Platformu'nun çağrısıyla yapılacak yürüyüşe katılanlar, 26 Nisan'da yaşanmış, geçmiş bir acıyı anmak için değil, süren ve nesillerce sürecek bir felakete ve hala değişmeyen zihniyete isyan etmek için buluşacak.

 

Taksim'deki eylemde, yaşamı, havayı, suyu, toprağı, tüm canlıları yüzyıllar boyunca radyasyonla zehirlemeye devam edecek olan termik santrallere, HES'lere, nükleere karşı doğayı ve yaşamı savunanlar bir araya gelecek.

 

Karadeniz İsyandadır Platformu'nun çağrıcısı olduğu yürüyüşe, Kocaeli, Ünye ve Bartın'dan da yaşam savunucularının katılması bekleniyor.

 

ÇOK SAYIDA ÖRGÜT DESTEK VERİYOR

Karadeniz İsyandadır Platformu tarafından organize edilen yürüyüşe çok sayıda siyasi parti, kitle örgütü, aydın, yazar, sanatçı ve gazeteci de destek veriyor.

 

'ÇERNOBİL UNUTULMAYACAK'

"26. yılında Çernobil’e lanet, nükleere hayır yürüyüşü"nün ardından İstanbul Nükleer Karşıtı Platform, Taksim'deki Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde saat 20.00'da "Çernobil Unutulmayacak" filminin gösterimini yapacak. Film gösteriminin ardından ise gazeteci-aktivist Özgür Gürbüz’ün katılımıyla "Nükleer Yalanlar" başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek. (ETHA)