Soner Aydın / Demokrat Haber

Mersin Nükleer Karşıtları Platformu (NKP) 15 Şubat Pazar günü 'Anne Oyuncağımı Aldın Mı?' sloganı ile gerçekleştirecekleri nükleere hayır mitingine yönelik bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada mitinge katılım çağrısı yapıldı.

Birçok STK temsilcisi ve nükleer karşıtlarının katılımı ile Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Mersin Nükleer Karşıtları Platformu Dönem Sözcüsü Dr. Ful Uğurhan, organize ettikleri mitingle ilgili olarak, Akkuyu cennetini cehenneme çevirmek isteyenlere izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

“SAHİLLERİN YOK OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

"Nükleer santrallerin, gerek normal çalışma koşullarında gerekse kaza anlarında etrafa yaydığı radyoaktif maddelerden çocuklarımızın, kendimizin ve nesillerimizin zarar görmesine izin vermeyeceğiz” diyen Uğurhan, “Ülkemizi nükleer çöplüğe çevrilmesine müsaade etmeyeceğiz. Dünyanın en özel sahillerinden birisini soda, krom, gübre fabrikalarına, petrol dolu tesislerine feda etmiş güzel şehrimizin yine mücevher kıymetindeki bir sahilini daha ranta kaptırmaya niyeti yok. Eşsiz güzellikteki doğu kıyıları bu tesislere kurban edilen Mersin'imizin şimdi de batı kıyıları nükleer, termik santralle, çimento fabrikalarına kurban edilmek isteniyor. Gelişmiş ülkelerin artık başından attıkları bu tesislerin yapılmasına, çalıştırılmasına kısaca Silifke, Aydıncı, Anamur sahillerinin kaderinin Kazanlı, Karaduvar sahilleri gibi olmasına izin vermeyeceğiz"  ifadelerini kullandı.

BÜTÜN İLLERDEN KATILIM OLACAK

Nükleer santral için gündeme gelen nükleer silah üretimi iddialarına değinen, Uğurhan, "Balıklarımızın, foklarımızın, deniz kaplumbağalarımızın zarar görmesine izin vermeyeceğiz. Her deprem olduğunda insanların ‘acaba’ korkusuyla yüreklerinin ağızlarına gelmesine izin vermeyeceğiz. Bu amaçla 15 Şubat Pazar günü yapacağımız 'Anne oyuncağımı aldın mı?' adlı mitinge bütün halkımızı çağırıyoruz. Mitinge KKTC ve Türkiye'nin diğer illerinden gelecek yaşam hakkı savunucuları da katılacaklar. O gün hep birlikte Çernobil'de, Fukişima'da, Tree Mile İsland'da yaşanan felaketler sırasında evlerini, yanlarına oyuncularını almaya fırsat verilmeden, aniden terk etmek zorunda bırakılan çocukların akıbetini bizim çocuklarımız da yaşamasın diye toplanacağız. Oyuncukları ile oynama şansı olmayan çocukların anısına yanımızda getireceğimiz oyunculardan bir anıt yapacağız. Konserlerle coşacak, sanatçıların performanslarını izleyeceğiz" dedi.

Miting günü Forum AVM ve Özgür Çocuk Parkı önünde saat 13.00’te bir araya geleceklerini ve bir ay boyunca Mersin halkının kumaşlar üzerine yazdığı dileklerini, imzalarını miting alanına taşıyacaklarını kaydeden Uğurhan, “Tevfik Sırrı Gür Stadı (TSG) önünde saat 14.30’da başlayacak mitingimize tüm halkımız çağrılıdır” diye konuştu.