Norveç’teki altı ceza mahkemesinden biri olan Borgarting Ağır Ceza Mahkemesi,  Norveç devletini, yaşları 7 ile 14 arası 4 Afgan kardeşi, 2014’te Afganistan’a göndermeden önce Trandum adlı yabancı gözaltı merkezinde 20 gün tuttukları için cezalandırdı.

Evrensel’den Mahmut Algünerhan’ın haberine göre, mahkeme çocukların hapsedilmesinin Anayasa ve insan hakları ihlali olduğuna karar verdi. Adalet Bakanlığı ise karara itiraz etmeyeceklerini açıkladı. Karara göre Norveç devleti çocukların ailesine 40 bin Norveç kronu tazminat ödeyecek.

TÜM PROSEDÜRÜN YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKİYOR

Norveç devlet radyo ve televizyonu NRK’nin haberine göre, Adalet Bakanlığı kararı kabul etse de, çocukların tutulmasının gerekli olduğunu savunuyor. Çocuk Haklarını Koruma Denetmeni Anders Prydz Cameron ise, çocuklu mülteci ailelerin zorla ülke dışına gönderilmesine yönelik davaların ele alınmasında değişiklik yapılması gerektiğini belirtti.

Prydz, “Çocukların Trandum’da olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Yetkililerin, çocukların gözaltına almasına engel olmak için fiziksel olarak içeri kilitlemek yerine, başka çözümler bulması gerekir” dedi.

Hukuk Profesörü Mads Andenæs de uygulamanın değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Konuyu Borgarting Ağır Ceza Mahkemesine taşıyanlardan biri olan Hukuk Profesörü Mads, hükümetin Trandum’daki uygulamalarda değişiklikler yapmak zorunda olduğuna dikkat çekerek, “Bu karar çocukların hapsedilmesi meselesinde çok net kriterler belirlemektedir. Buna göre çocukları Trandum’da artık bir geceden fazla tutmak zor” dedi.

BİR YILDA 143 ÇOCUK TRANDUM’A KONULDU

Yabancı gözaltı merkezi Trandum’da çocuklu aileler için ayrı bir birim bulunuyor. Polis Yabancılar Birimine göre 2016 yılında 143 çocuk, ebeveynleriyle birlikte buraya yerleştirilmiş. 89 çocuk 24 saatten az, 35 çocuk 2’yer gün, 19 çocuk ise 3 ve 24 gün arasında bu gözaltı merkezinde tutulmuş.

Borgarting davasında Birleşmiş Milletleri (BM) temsil eden BM İşkence ve Keyfi Gözaltı Özel Raportörü Avukat Eirik Bjørge, “Bu tarihi bir yargı kararıdır” ifadelerini kullandı.

“Gözaltı merkezinde uzun süre tutulan birçok ailenin tazminat hakkı olduğunu” belirten Bjørge, “Norveç devletinin göreve başlaması gerekiyor. Karar çok net. Hatta çocukların bir gece hapsedilmesi bile kesinlikle yeterli olmalıdır” diye konuştu.

Öte yandan Adalet Bakanlığı, Trandum’a gönderilecek çocukların hakları ile ilgili bir yasa teklifi hazırladıklarını açıkladı. Ek olarak da ülkelerine geri gönderilecek çocuklu aileler için Trandum’a yakın yeni bir bina inşa edileceği duyuruldu.

(Kaynak: Evrensel)