İskandinav ülkelerinin NATO'ya olası üyeliği tartışmaları devam ederken NATO üyesi Norveç, ülkesinde NATO faaliyetlerinin artırılmasını istemediğini kaydetti.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, ülkesinde NATO üslerine "gerek olmadığı" yönünde açıklama yaptı.

Store, NATO üsleriyle ilgili 1949 yılında imzalanan anlaşmaya atıfla "1949 tarihli bildirge uyarınca Norveç'in barış döneminde topraklarında yabancı askeri güçlere ev sahipliği yapamayacağı" uyarısında bulundu.

'İTTİFAK TARİHİNDE BİRLİK, HİÇ BU KADAR ÖNEMLİ OLMAMIŞTI'

Norveç basınında yer alan haberlere göre, ülkedeki haber ajansı NTB'ye konuşan Norveç Başbakanı, aynı zamanda NATO'nun çalışmalarını takdir ettiğini söyledi.

Stone, "İttifak daha önce hiç bu kadar güçlü olmamıştı. İttifak'ın tarihinde birlik, daha önce hiç bu kadar önemli olmamıştı" dedi.

NATO Genel Sekreteri John Stoltenberg'in görev süresinin uzatılmasıyla ilgili de konuşan Stone, Stoltenberg'i "görev süresinin uzatılması önerisini kabul ettiği için tebrik ettiğini" kaydetti.

NORVEÇ'TE NATO ASKERİ TATBİKATI DEVAM EDİYOR

NATO üyesi Norveç'te İsveç ve Finlandiya'nın da destek verdiği NATO askeri tatbikatı ise devam ediyor. NATO'nun yaklaşık 30 bin asker, yüzlerce uçak ve savaş gemisinin katılımıyla düzenlediği Soğuk Mukabele 2022 (Cold Response 2022) isimli tatbikatın önümüzdeki ay da devam edeceği duyurulmuştu.

Ülkede askeri tatbikat sürerken 19 Mart'ta ABD ordusuna ait bir uçağın düştüğü açıklanmıştı. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, "ABD ordusunun Deniz Piyadeleri'ne ait MV-22B Osprey tipi Amerikan uçağının düştüğünü ve uçaktaki dört mürettebatın hayatını kaybettiğini" duyurmuştu.