Türkiye Ermenileri tarafından kurulmuş demokratik kitle örgütü olan Nor Zartonk (Ermenice yazılışı: Նոր Զարթօնք) Selahattin Demirtaş’a destek açıklaması yaptı.

Adı Ermenice’de Yeni Uyanış anlamına gelen ve Ermenilerin özörgütlülüğü olan Nor Zartonk'un faaliyetleri arasında Nor Radyo adında bir internet radyosu ve Ermeni Kültürü ve Dayanışma Derneği adında bir dernek bulunuyor.

“Soykırım inkârcılarına, hırsızlara, yalancılara oy yok, cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş!” diyen Nor Zartonk  tarafından yapılan açıklamada diğer iki aday şöyle tarif edildi:

“Ermenileri sürmekle tehdit eden, adlarını dahi “affedersiniz” diyerek anan, haklı adalet mücadelelerini politik koz olarak kullanan ve devletin bir asırdır süren inkâr politikasını sürdüren Erdoğan. Devletçiliği ile sürekli övünen, Türk-İslam sentezi politik fikirleriyle “öteki”lerini çoktan belirleyen “çatı aday” İhsanoğlu.”

Nor Zartonk kendi adayını şöyle açıkladı:

“Devletçi ve inkârcı, birbirinin kopyası iki aday karşısında bizim cumhurbaşkanı adayımız; Sivas’tan Lice’ye halkla kol kola yürüyen, Ermeni Soykırımı gerçeğini meclis kürsüsünden haykıran, ayrımcılığa karşı hayatı boyunca mücadele eden, emekçilerin, LGBTİ’lerin ve tüm ezilenlerin haklarını savunan Selahattin Demirtaş’tır”

DEMİRTAŞ: BENİM TOPRAĞIM YERİNE BİZİM TOPRAĞIMIZ

Bu arada İstanbul’da dün inanç grupları temsilcileriyle biraraya gelen HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, kendilerine tekçiliği, ırkçılığı dayatanlara karşı inat ve ısrarla bu toprakların unsurları ve eşit sahipleri olduklarını söyleyeceklerini vurguladı.

Yıllardır ifade edildiği gibi ‘Benim toprağım benim vatanım’ yerine ‘Bizim toprağımız bizim vatanımız’ diyerek bütün farklı inançları ve dillerle birlikte ezilenden yana toplumsal barışı inşa edecek bir kampanya yürüteceklerinin altını çizen Demirtaş, bu anlayışı 45 gün içinde tüm ülkeye yaymaları halinde zaten kazanmış olacaklarını kaydetti.

Demirtaş, “Küçüklüğümden beri ayrımcılığa uğrayan kesimlerin içindeydim. Bir Ermeni mahallesinde büyüdüm. Ermenilerin uğradığı ayrımcılığı büyüdükçe anladım. Bunu anlamak için biraz büyümek gerekiyor. Anladık ki biz de Türkiye’nin ötekisiymiş haberimiz yokmuş. Fakat bütün ötekilerle büyürken bunun farkında değildik. Büyüdükçe, devletle yüzleştikçe bunu anladım. Tek bir dil, mezhep var. Ancak buna biat edilirse eşit olarak yaşayabilirsiniz denildiğini anladım” dedi.

Yapılan bu toplantının bir oy arttırma amacı taşımadığını vurgulayan Demirtaş, “Bu toplantının anlamı bizim için şudur. Bu bizim için, tarihsel yüzleşme ve gelecek vizyonumuzu sağlam temellere oturma toplantısıdır. Ankara’da öteki olduğumuzu Kürt kimliğimizden dolayı hep hissettik. Ama Türkler de objektif olarak bakarlarsa onlarda kendilerinin de aslında öteki olduğunu göreceklerdir. Bu devlet Türklerin de değil. Çünkü, yozlaştırılan, ötekileştirilen bir Türk kimliği var. Bu bir sorundur” diye konuşu.

‘BİRLİTE MÜCADELE EN BÜYÜK KAZANIMDIR’

Bir gazetecinin, “Toplantıdan somut karar çıktı mı” sorusu üzerine Demirtaş, “En somut kararımız her zaman olduğu gibi ezilmişler olarak birlikte hareket etmektir. Birlikte mücadele en büyük kazanımdır, bundan büyük kazanım olamaz” diyerek cevap verdi. (Demokrat Haber)