Geçtiğimiz aylarda Zülfü Livaneli’nin “Mayın” adlı eserinin çalıntı olduğu iddiası gündeme gelmiş ve Livaneli iddialara, “Aynı makamdan olduğu için sadece benzerlik var” ifadelerini kullanmıştı.

Kürt müziğinin usta isimlerinden Nizamettin Ariç sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Zülfü Livaneli için, “Umarım değerli müzisyen Zülfü Livaneli yaptığını telafi eder şarkımızı orijinal sözlerle okur, Kürtçe’den alınma olduğunu belirtir. Bu şekilde repertuarında bir Kürtçe şarkı da olur, ona da bu yakışırdı. Kültür hırsızlığı aydınların işi olmamalı…” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Zülfü Livaneli, Twitter’da tarafından kendisine yöneltilen “1987 yılında seslendirdiğiniz sözleri Ülkü Tamer’e ve bestesinin de size ait olduğunu belirttiğiniz ‘Mayın’ adlı eserin ilk kaydı 1960 yıllarında Erivan radyosunda yayınlanan Kürt halk ezgisi olan ‘Keleşo’ ezgisinin müziği ile aynı olması tesadüf mü?” sorusuna yanıt vermiş, “Aynı makamdan olduğu için sadece benzerlik var” diyerek başladığı paylaşımında şu ifadeleri kullanmıştı;

“Anadolu halk müziği makamları kardeş halklarda benzerlik gösterebilir. Ama alttaki yorumlar çok saldırgan ve üzücü. Yıllardan beri Yaşar Kemal’le Ahmed Arif’le birlikte Kürt hakları için mücadele eden, Sur’daki bombalamalar nedeniyle Unesco elçiliğinden istifa eden, 400 parça bestelemiş bir insana bu kadar saldırı varsa ne diyebilirim.”