Uluslararası Af Örgütü Nijerya'da asker ve polislerin cinsiyet ve yaş ayrımı gözetmeksizin sistematik olarak işkence yaptığını bildirdi.

Merkezi Londra'da olan Örgüt son raporunda güvenlik güçlerinin cinsel istismardan diş ve tırnak çekmeye kadar çeşitli işkenceler uyguladıkları kaydedildi.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, ülkede karakolların çoğunda gayriresmî görev yapan bir işkenceci var. Raporda, özellikle Boko Haram örgütü militanlarına karşı çatışmaların sürdüğü ülkenin kuzeydoğusunda yoğun olarak işkence yapıldığı kaydedildi. Nijerya'da şeriat yönetimi isteyen Boko Haram, 12 yıldır hükümete karşı silahlı mücadele veriyor.

Uluslararası Af Örgütü, 2007'den bu yana 20 kez Nijerya'ya gittiğini açıkladı. Örgütün verilerine göre Nijerya'da 2009'dan bu yana gözaltına alınanların sayısı 5 bin ile 10 bin arasında. Bu kişilere de çoğu kalabalık olan karakolların gözetim merkezlerinde işkence yapılıyor.

Geçmişte Damataru'da görev almış bir asker de Uluslararası Af Örgütü'ne yaptığı açıklamada, tesiste sistematik olarak işkence yapıldığını doğruladı.