12 yaşlındaki Nihan Kazanhan'ın öldürülmesine ilişkin davanın tek tutuklu sanığı olan polis memuru M.N.G., savunmasında 'Nihat'ın masum bir çocuk olduğunu ve kasıt gözetmeden ölümüne neden olduğunu" söyledi.

Tutuksuz yargılanan 4 polis memuru hakkında tutuklama taleplerinin reddedildiği duruşmada, Nihat'ı öldüren silahın ABD menşeli olduğu, yargılanan polisler hakkında ise bu zaman kadar herhangi bir idari soruşturma açılmadığı da ortaya çıktı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Ocak günü arkadaşları ile boş bir arsada oyun oynarken polislerce sıkılan kurşunlarla katledilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın dördüncü duruşması Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edildi.

Tutuklu sanık polis M.N.G. ve tutuksuz yargılanan 4 polisin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yolu ile katıldığı duruşmada, Kazanhan ailesi ve çok sayıdaki avukatları hazır bulundu.

Duruşma, Kazanhan ailesi avukatlarının katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'yi anması ile başladı.

 Ardından ise dava dosyasına ulaşan bilirkişi raporu mahkeme başkanı tarafından paylaşılarak dava dosyasına eklendi.

Gönderilen bilirkişi raporunda, cinayete dair zırhlı araç görüntülerinde herhangi bir oynamanın olmadığı, ancak Hayati Bilgin Jandarma Karakolu'na ait görüntülerin incelenebilmesi için ham görüntülerin gönderilmesi gerektiği ifade edildi.

Mahkemeye gönderilen belgeler arasında Kazanhan'ı öldüren silah hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazılan müzakere yazısına verilen yanıt da yer aldı. Gönderilen müzakere cevabında cinayette kullanılan silahın ABD'den ithal edildiği, o yüzden teknik bilgilerin aktarılamayacağı ancak talep edilirse silah firmasından talep edileceği kaydedildi.

'POLİSLER HAKKINDA İDARİ SORUŞTURMA YOK'

Mahkeme heyetinin, 21 Kasım'da yaptığı keşifte, Kazanhan'ın yaşamını yitirdiği tepenin sonradan karayolu kavşağı yapılması sonucu net ölüm yerinin tespit edilemediği için olası 3 yer üzerinde karar kılınarak yapılan keşif sonucu da dosyaya eklendi.

Bu belgeleNin yanı sıra avukatların bir önceki duruşmada talebi üzerine Mardin ve Şırnak Emniyet Müdürlükleri'nden gönderilen yanıtta ise "yargılanan polisler hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılmadığı" bilgisi yer aldı.

'KARAKOLUN HAM GÖRÜNTÜLERİ İNCELENSİN'

Gelen belgelerin dosyaya eklenmesi sonrası söz alan iddia makamı, Hayati Bilgin Jandarma Karakolu'na ait ham görüntülerin incelenmesi, Kazanhan'ın öldüren silahın ABD malı olduğu için firmaya gönderilecek talebe verilecek cevabın gecikeceği düşünülerek yurtdışından bağımsız bilirkişilerin silahın teknik bilgileri hakkında bilgi vermesini, tanıklardan İdris Sayaca ve Fırat Sayaca'nın taşındıkları Mersin adresine yazı gönderilmesi, tutuklu polis M.N.G.'nin tutukluluk halinin devam edilmesini talep etti.

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ise ülkede iyi işler yapan kişilerin cezalandırıldığını ifade ederek Tahir Elçi'nin acısını hala yüreklerinde hissettiklerini ifade etti.

Kötü işler yapan kişilerin ise ödüllendirildiğini vurgulayan Nuşerivan Elçi, mahkemeden tutuksuz yargılanan polisler hakkında tutuklama kararı verilmesini talep etti.

'TÜM POLİSLER YARGILANSIN’

Söz alan diğer müşteki avukatlar da Kazanhan'ın katledilmesinin organize bir suç olduğunu ve bu suçun güvenlik görevlileri tarafından organize bir şekilde gizlenmeye çalışıldığının altını çizdi. Bu nedenle de dosyada adı geçen tüm polislerin yargılanması gerektiği ifade edildi.

Kazanhan davasının akıbetinin, Uğur Kaymaz davasının akıbetine uğramaması gerektiğini belirten avukatlar, bu davadan çıkacak sonucun katledilen tüm çocukların davaları için emsal oluşturacağını kaydetti.

'KEŞİF EKSİK KALDI'

Avukatlar yine tutuksuz yargılanan sanık polislerden H.V.'nin yerine imza atan polis amiri hakkındaki suç duyurusunun dosyaya dahil edilmesini de istedi.

Hayati Bilgi Karakolu'na ait ham görüntülerin bilirkişiye gönderilmesini ve Kazanhan'ı katleden silahın teknik bilgilerinin öğrenilmesi için yetkili bir kuruma yazı yazılmasını talep eden avukatlar, olay yeri keşfinin eksik kaldığını beyan ederek, yeniden keşif yapılması gerektiğini belirtti.

Kazanhan'ın avukatlarından sonra söz alan sanık polis M.N.G. ise masum olduğunu dile getirdiği Kazanhan'ın kasıt gözetmeden ölümüne neden olduğunu söyleyerek kendisini savunup, tahliyesini talep etti.

M.N.G.'nin tahliye talebini yenileyen avukatı da savunmasında olayın kasıtlı olmadığını iddiasında bulundu.

POLİSLERİN TUTUKLANMA TALEPLERİNE RED

Alınan savunma ve avukat beyanlarının ardından mahkeme heyeti duruşmaya kısa bir ara verdi. Aranın ardından ise aldıkları ara kararları açıklayan heyet, M.N.G.'nin tutuklu yargılanmasına devam edilmesi kararını almakla birlikte diğer 4 sanık polise ilişkin tutuklama taleplerini reddetti.

Kazanhan'ı öldüren silahın teknik bilgilerinin öğrenilmesi için ise bilirkişiye rapor yazılması kararı alan heyet, ham görüntülerin de incelenmesi kararı aldı.

Yine İdris Sayaca ve Fırat Sayaca adlı tanıkların bir sonraki duruşmada SEGBİS yolu ile ifade vermeleri için hazır edilmesini isteyen heyet, bir sonraki duruşmayı ise 12 Şubat 2016'ya erteledi.

Mahkeme sonrası Adliye binası önünde üzerinde Tahir Elçi'nin fotoğrafı ve "Seni unutmayacağız" yazısının bulunduğu bir pankart açan Kazanhan ailesi avukatları, kısa bir açıklama yaptı. Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, Tahir Elçi'nin katledilmesini bir kez daha kınadıklarını ifade ederek, katillerin bir an önce yargı önüne çıkarılması çağrısında bulundu.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Komisyonu da yaptıkları açıklamada Tahir Elçi'nin mirasını devralacaklarını belirterek, "Mücadele bayrağını hep kaldıracağız" dedi.  (DİHA)