Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015 günü polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümüne ilişkin davanın sekizinci duruşması Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Saat 10.00'da başlayan duruşmayı, Şırnak ve Diyarbakır barolarının yanı sıra Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Af Örgütü ve Gündem Çocuk Derneği üyeleri de takip etti.

Nihat Kazanhan'ı öldüren tutuklu polis Mehmet Nuh Baki Görmez tutuklu bulunduğu Elmadağ Cezaevi'nden SEGBİS ile ifadesini verdi. Tutuklu polis daha önceki duruşmalarda verdiği ifadelerini tekrarladığını belirterek tahliyesini istedi. Davanın tutuksuz sanıkları ise görev yaptıkları illerden SEGBİS ile bağlanarak olayın yaşandığı dönemde çatışma bölgelerinde aktif görev aldıklarını ifade ederek davadan beraatlerini istedi.

POLİSLER GÖREVLERİNİ YAPAMIYORMUŞ

Sanık polislerin ifadelerinden sonra söz alan sanık avukatı polislerin masum bir çocuğun hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduklarını söyledi. Polislerin kamu görevi yürüttüğünü belirten sanık avukatı, tutuklu sanık polis için "Müvekkilim ülkemizin önemli süreçlerden geçtiği bugünlerde görevini yapamıyor. Kendisi olayın gerçekleşme şeklini bir bir anlatmış ve olayda bir kasıt olmadığı ortaya çıkmıştır. Müvekkilimin tahliyesini istiyorum” şeklinde konuştu.

‘SORUŞTURMA DERİNLEŞTİRİLSİN’

Sanık polisler ve avukatlarının ifadelerinden sonra söz alan Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi soruşturmanın derinleştirilmesi halinde ortaya başka şeylerin çıkacağını ifade etti. Kazanhan’ın öldürüldüğü gün DTK Eş Başkanı Hatip Dicle'nin açıklamasının ardından hendeklerin kapatılmaya başladığını hatırlatan Elçi “Bunun hemen akabinde ilçede bir kaos ortamı yaratmak için bu olayın kirli eller tarafından örgütsel bir şekilde gerçekleştirildiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Elçi tutuksuz sanık polislerin de tutuklanmasını ve soruşturmanın derinleştirilmesini istedi.

‘ÇÖZÜM İSTEMEYENLER NİHAT’I KATLETTİ’

Kazanhan’ı katledenlerin çözüm sürecinin rayına girmesini istemeyen güçlerin telkini doğrultusunda hareket ettiklerini düşündüğünü ifade eden avukat Rojhat Dilsiz, sanık polislerin 'FETÖ' ile ilişkilerinin olup olmadığının araştırılmasını istedi.

Devam eden 'FETÖ' soruşturmalarında on binlerce kişinin açığa alındığını hatırlatan Filiz Ölmez ise yaptığı savunmada, Kazanhan’ın katledilmesinde etkin rol oynayan polislerin görevlerinin başında olmasının anlaşılamayacak bir durum olduğunu ifade etti.

Sanık polislerin ifadelerinde diğer sanıkların çalışma arkadaşları olduklarını vurgulayan Ölmez, polislerin davadan sıyrılmak için planlı ve örgütlü çalıştıklarını belirti.

'BU MAHKEMEDEN ADALET ÇIKMASINI BEKLİYORUZ'

Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen ise "Türkiye’de tüm kamu çalışanları ve özellikle kolluk kuvvetleri yargılama karşısında ortak bir pozisyona girmektedir" dedi.

Özmen "Kolluk kuvvetleri ‘Ben devlet adına adam öldürüyorum, ben devlet adına çocuk öldürüyorum, ben devlet adına hak ihlallerinde buluyorum’ şekilde düşünerek kesinlikle yargılanmamaları gerektiğini belirtiyorlar. Kolluk kuvvetlerinin katlettiği insanların davalarında bir cezasızlık ilkesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Yargı da bu cezasızlık ilkesine ön ayak oluyor, etkin rol  oynuyor. Kolluk kuvvetleri de normal bir vatandaş gibi yargılanmalı ve cezası her ne ise almalıdır. Bu mahkemeden adalet çıkmasını bekliyoruz" dedi.

Yapılan savunmaların ardından mahkeme, tutuklu sanığın tutukluluğunun devamına, Kazanhan avukatlarının tutuksuz sanıkların tutuklanma talebinin reddine karar vererek mahkemeyi 23 Eylül 2016 tarihine erteledi.

23 Eylül'e ertelenen duruşmada savcı mütaala verecek.

Kaynak: Evrensel - Bianet