Saldırının faillerinden Ramadani’nin mahkemede ifade vermeyi reddedip, “İfade vermem, hepiniz müşriksiniz. Jandarmayı öldürerek sevap işledim” dediği öğrenildi.

Niğde’nin Ulukışla ilçesinde biri polis, biri astsubay üç vatandaşın öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştiren ve El Kaide bağlantılı IŞİD üyesi oldukları iddia edilen üç zanlı tutuklandı.

Niğde’de önceki hafta meydana gelen saldırı sonucu yakalanarak gözaltına alınan ve Ankara Numune Hastanesi’nde tedavi gören iki zanlı, dün polis ve jandarma eşliğinde Ankara Adliyesi’ne getirildi.

Savcılıkta ifadeleri alındıktan sonra tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevkedilen zanlıların, “kamu görevlisini görevinden dolayı öldürmek, ülkeye izinsiz olarak ateşli silah ve mermi sokmak, yağma” gibi suçlardan tutuklanmalarına karar verildi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, olaya karışan saldırganlardan ikisinin Arnavut, birinin Kosova doğumlu olduğunu ve Arapça konuştuklarını ifade etmişti. Zanlıların ise kendilerini ‘Almanya vatandaşı Benjamin Xu’ ve ‘İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani’ olarak beyan ettikleri belirtildi. ‘Xu’nun, annesinin Çinli olduğunu söylediği ve adresini Berlin’de gösterdiği kaydedildi.

‘ÖLDÜREREK SEVAP İŞLEDİM’

İsviçre vatandaşı olduğunu beyan eden Çendrim Ramadani’nin ise, “Size ifade vermem, ben yalnızca Allah’a hesap veririm. Hepiniz müşriksiniz. Jandarmayı öldürerek sevap işledim” dediği öğrenildi.

Ramadani’nin sorgu tutanağını “Allah’a şirk koşmaktır” diyerek imzalamaktan imtina ettiği öğrenildi. Mahkeme tutanağında, Ramadani ile ilgili olarak, “Kendisine sorulan sorular karşısında sakalıyla oynadığı görüldü” ifadesi yer aldı. Şüphelilerden Xu’nun ise, tercüman aracılığıyla yapılan sorgusunda, diğer şüpheli Ramadani’yi suçlayarak, şunları söylediği öğrenildi:

‘BACAĞIMA ATEŞ ETTİ’

Suriye’den savaştan dönüyorduk. Çendrim Ramadini’yi tanımam, bana ‘Kosova’ya eve gidelim’ dedi, ben de kabul ettim. Sonra yola çıktık. Silahları hiç görmedim, benim haberim yokken çantamıza koymuş. Kontrol noktasında jandarmayı görünce, silahı benim sırtımın arkasından doğrultarak jandarmaya ateş etmeye başladı. ‘Ne oldu’ diye sorunca ‘kamyonu sür’ diye bağırdı. O esnada silahla ayağıma ateş etti. ‘Neden yaptın’ diye sorduğumda yanlışlıkla yaptığını söyledi. Olay esnasında uyuşturucu etkisindeydim. Hiçbir polisin ve jandarmanın vurulup vurulmadığını görmedim. Olayın ardından yakalandık. Hiçbir örgüte üye değilim. 18 yaşındayım. Serbest bırakılmamı talep ediyorum.”

Saldırının diğer faili Makedonyalı Muhammed Zakiri’nin de önceki gün çıkarıldığı mahkemece tutuklandığı anlaşıldı. Böylece üç saldırgan da tutuklanmış oldu. (Vatan)