Diyarbakır'da kutlanacak olan Newroz'da Abdullah Öcalan'ın mesajlarından derlenen bir metin okunacak. Metini 2013 yılından beri Öcalan'ın mektuplarını okuyan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder okuyacak.

2013 yılından beri PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın mesajlarının okunduğu alanda bu yıl da Öcalan'dan Newroz mesajlarından derlenen bir mesaj okunacak.

Mesajı okuyacak Sırrı Süreyya Önder, özellikle 2013 tarihi Newroz mesajına ve deklarasyonuna dikkat çekerek, bu konuda verilen demokratik çözüm önerilerini ön plana çıkaracaklarını söyledi.

Nisan 2015 tarihinden beri Öcalan'ın tecride alınmasıyla Türkiye'nin barışı mumla arar hale geldiğini belirten ve bunun sürdürülemez olduğunu ifade eden Önder, Öcalan'ın sesine ve çözüm çağrılarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu söyledi.

Önder, önceki yıllarda o alanı dolduran milyonları, tecrit altında tutulan Öcalan'ın mesajlarını bir kez daha kucaklamaya ve bu yolla savaşı başlatan hükümete karşı duruş sergilemeye çağırdı.

ÖCALAN'IN NEWROZA YÜKLEDİĞİ ANLAM

1993 tarihinde Newroz ile birlikte ilk ateşkesi ilan ederek demokratik çözüm yollarını arayan PKK Lideri Abdullah Öcalan, o tarihten beri kesintisiz bir şekilde çözüm arayışlarını sürdürüyor.

İmralı süreci ile birlikte 17 yıldır da bu yönlü çabalarda bulunan Öcalan'a yönelik değişik tarihlerde uygulanan katı tecrit ile savaş ve çatışma derinleştirildi; toplum da daha fazla can kaybıyla bunun bedelini ödedi. En son 2013 Newroz alanında milyonların şahitliğinde çözüm mesajı veren Öcalan'ın çağrısı ile 2.5 yıl kesintisiz bir çözüm süreci yaşandı ve bugün yaşananların aksine tek bir insan hayatını kaybetmedi. Ancak hükümetin 5 Nisan 2015 tarihinden beri Öcalan'a yönelik uyguladığı tecrit ile savaş ve çatışma yeniden derinleştirilirken, 24 Temmuz'dan bu yana yürütülen saldırılarla yüzlerce insan hayatını kaybetti.