Türkiye’nin dört bir yanında Newroz kutlamaları başlarken, bunlardan en büyüğü Kobani’de direnişin başladığı günden beri nöbetlerin tutulduğu sınırın sıfır noktasında bulunan Suruç’un (Pirsus) Etmanek Köyü’nde düzenlendi.

On binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasına, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DTK Eş Başkanı Selma Irmak, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Kobani Kantonu Başkanı Enver Müslim de katıldı.

Alanı hınca hinç dolduran onbinlerce kişi önce Kobane Direnişi’nde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu, ardından da Newroz ateşi yakıldı. Newroz kutlamasına ise aynı anda Kobanê'nin birçok noktasında Newroz ateşleri yakılarak karşılık verildi. Kobane'nin Kaniya Kurda Tepesi ve kent merkezinin birçok yerinde yakılan ateşlerin ardından binlerce Kobaneli de sınıra akın etti.

BirGün gazetesinde yer alan habere göre; Newroz kutlamasında konuşan Yüksekdağ Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Ne Kürt sorunu ya” sözlerine yanıt vererek, “Senin sadakana muhtaç değil bu halk. Çok fazla beklemeye gerek yok, 8 Haziran sabahı kazanacağız,” derken, Irmak ise "Senin önünde el açıp özgürlük isteyenin başına kül yağsın. Önce önderimizi sonra tüm coğrafyamızı özgürleştireceğiz" diye konuştu.

Müslim ise Kobani’de IŞİD’e karşı direnişe değinerek “İnsanlık savaşçıları sonuna kadar mücadele etti. Kentten sonra şimdi de köylerin kurtuluşu sağlanıyor. Halkın savunmasını selamlıyoruz” ifadelerini kullandı.

21 Mart’ta ise Diyarbakır’da düzenlenecek Newroz töreniyle eş zamanlı olarak Kobanililerin IŞİD’in bayrak diktiği ancak daha sonra özgürleştirilen ve adeta direniş tepesine dönüşen Miştenur Tepesi'nin yamacında Newroz ateşi yakması bekleniyor.