Seçimleri kaybeden ABD Başkanı Donald Trump'ın, Beyaz Saray'da son günlerini geçiriyor olmasına rağmen İran'a bir hava saldırısı düzenlemeyi gözden geçirdiği öne sürüldü. New York Times, Trump'ın geçtiğimiz hafta bu amaçla bir toplantı düzenlediğini, üst düzey yetkililerin kendisini 'şimdilik' vazgeçirdiğini yazdı.

'OVAL OFİS'TE TOPLANTI YAPILDI'

New York Times'ın haberine göre, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarının yeniden artmaya başladığı iddiasının bir gün sonrasında Trump, İran'ın Natanz'daki en önemli nükleer tesisini havadan vurmak konusunda ne gibi seçenekleri bulunduğunu öğrenmek istedi. Dört yetkiliye dayandırılan habere göre, geçtiğimiz perşembe günü bu amaçla Oval Ofis'te bir toplantı düzenlendi. ABD Başkanı, en üst düzey ulusal güvenlik danışmanlarına ve yetkililerine, İran'a nasıl bir saldırı düzenlenebileceğini soruyordu.

DANIŞMANLARI İKNA ETTİ

Habere göre, Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakanı Vekili Christopher Miller ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley'nin de aralarında bulunduğu üst düzey danışmanlar, Trump'ı askeri saldırıdan vazgeçirdi. Danışmanlar, böyle bir saldırının, başkan olarak son günlerinde kolayca topyekûn bir karşılaşmaya dönüşebileceğini anlattı.

'IRAK ÜZERİNDEN HÂLÂ VURABİLİR'

Pompeo ve Milley'nin İran'a saldırıya kesinlikle karşı çıkması sonrası yetkililerin 'böyle bir saldırı ihtimalinin artık masada olmadığını düşünerek' toplantıdan çıktığı belirtildi. Ancak NYT'te konuşan yetkililer, Trump'ın İran'ın müttefiklerine veya Irak'taki İran yanlısı milislere saldırma ihtimalinin hâlâ bulunduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

Trump'ın İran'a saldırıyı gündeme getirmesinin arka planında, esasında kendisinin 2019 yılında nükleer anlaşmadan çekilmesi yatıyor. Tahran yönetimi, ABD'nin anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi halinde anlaşmanın getirdiği eşiğin üzerinde uranyum zenginleştireceğini açıklamıştı. Trump'ın çekilmesine misilleme olarak da bu zenginleştirme başlamıştı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) geçtiğimiz hafta yayımlanan raporuna göreyse, Tahran'ın düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stoku, nükleer anlaşmada belirlenen 300 kilogramlık seviyenin 12 kat üzerine çıkmış durumda.