ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) dün "Türkiye'nin lideri Ukrayna anlaşmasına yardım etse de Biden'ın başını ağrıtmayı sürdürüyor" başlığıyla bir yazı yayımladı.

Başkent Washington'daki diplomasi muhabiri Michael Crowley imzasıyla yayımlanan haber, şu ifadelerle başlıyor:

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna tahılının blokajının kaldırılması için anlaşma sağlanmasına yardım etti fakat diğer konularda ABD'li yetkilileri alarma geçirdi.

Cuma günü Dolmabahçe'de Ukrayna, Rusya tarafları ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in katılımıyla İstanbul'da yapılan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "yardımsever devlet adamı" rolüne büründüğü ve Biden yönetiminin anlaşmadan hoşnut kaldığı ifade edildi.

Bir Beyaz Saray sözcüsünün Erdoğan'ın çabalarını takdir ettiğini aktaran Crowley, diğer yandan "Biden yönetimi yetkilileri için Erdoğan, büyük rahatsızlık kaynağı olmayı sürdürüyor" dedi.

Yazıda Erdoğan'ın eylemlerinin Batılı müttefiklerinin gündemiyle uyuşmamasının Amerikalı yetkililer için çoğunlukla "çıldırtıcı" olduğu savunuldu.

Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girişini veto etme ihtimali, ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satılması konusundaki kaygıları ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine hareket planlarına karşı Washington'ın duruşu hatırlatıldı.

Uzmanlar, salı günü Tahran'a giderek mevkidaşları Vladimir Putin ve İbrahim Reisi'yle görüşen Erdoğan'ın Batı'nın "sıkı tecrit altındaki İran ve Rusya" anlatısını bozduğunu ifade etti.

NYT'nin haberinde, Biden yönetimindeki yetkililerin Türkiye'nin stratejik konumundan dolayı Erdoğan'ı silemediklerini aktardığı bildirildi.

Haberde yer alan üst düzey bir Amerikalı yetkili, enflasyonun geçen ay neredeyse yüzde 80'e yükselmesiyle Erdoğan'ın siyaseten zayıfladığını söyledi. Dikkatleri ekonomiden uzaklaştırmak için PKK tehdidinin öne sürülerek milliyetçilik şovu ve demagoji yapıldığını iddia etti.

Eskiden diplomat olan Elizabeth Shackelford'un Erdoğan hakkındaki ifadeleri de haberde yer buldu:

Bizim takımımızda ama takım için faydalı olmadığı çok açık olan şeyler yapıyor ve bunun değişeceğini sanmıyorum.

Kaynak: Independent Türkçe