Nevşehir’de Hünkar Hacıbektaş Derneği‘ne asılan ‘üç maymun’ fotoğrafı gece yarısı polisler tarafından kaldırıldı.

Fotoğrafın Erdoğan’ın katılacağı Hacı Bektaş-ı Veli’yi anma etkinlikleri öncesi asılması dikkat çekmişti.

İlk kez Hacı Bektaş-ı Veli etkinliklerine katılacak olan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün ziyaret edeceği Nevşehir’de bulunan Hünkar Hacı Bektaş Kültür, Eğitim ve Dayanışma Derneği binasına dün görmemek, işitmemek ve konuşmamak anlamına gelen ‘üç maymun’ afişi asıldı.

Derneğin danışma kurulu başkanı Recai Aksu ve ikinci başkanı Mustafa İncesu tarafından asılan pankartın altında Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ve Bahriye Üçok’un kitap kapakları yer aldı.

Polisler dün “Şikayet ve hakaret var” diyerek pankartı indirmek için derneğe geldi ancak dernek yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerden sonra fotoğrafa müdahale etmeden dernek binasından ayrıldı.

‘POLİSİN YAPTIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ’

TELE1’e konuşan Hünkar Hacıbektaş Derneği Danışma Kurulu Başkanı Recai Aksu söz konusu fotoğrafın gece yarısı kaldırıldığını açıkladı, “Polisin yaptığını düşünüyoruz” dedi.

“Dün gece geç saatlere kadar o pankartı kaldırmamız için dolaylı ve dolaysız adeta ‘baskı’ yaptılar. Biz de kaldırmayacağımızı söyledik” diyen Aksu “Üç maymundan korkmak! Demokrasi şehitleri Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ve Bahriye Üçok’un da aralarında olduğu kitap kapaklarından korkmak! Geldiğimiz durum bu! Bu demokrasi olamaz! Biz kimseye hakaret etmedik! Anayasal hakkımız ihlal edilmiştir. Bu Türkiye’ye yakışmıyor! Bu zihniyet kabul edilemez! Biz korkmuyoruz!” ifadelerini kullandı.

‘ÜÇ MAYMUNDAN KİMLER RAHATSIZ OLUR, YORUM SİZİN’

Olayla ilgili dün derneğin danışma kurulu başkanı Aksu “Birileri rahatsız oldu” ifadelerini kullanırken, derneğin ikinci başkanı İncesu ise şunları söylemişti:

“Polisler geldi, ilk etapta, kaldırılmak istendi, ‘Şikayet var, hakaret var’ dendi. Emniyetten gelen görevlilere ‘Burada yasal olmayan bir şey yok, internette binlerce bu üç maymun var, bu kitaplarda yasal kitaplar. Ben de rahmetli Uğur Mumcu’nun, Uğur Abi’nin yolundan giden bir gazeteciyim’ dedim. Gelen polisler üstleriyle konuştular ve gittiler. Cumhurbaşkanı yarın Hacıbektaş’a geliyor. Demokrasi Şehitleri Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ve Bahriye Üçok’unda aralarında olduğu yazarların kitap kapaklarından neden korkulur! Üç maymundan, bu kitaplardan kim ve kimler rahatsız! Yorum sizin!”

Ankara’da Hüseyin Gazi Cemevi’nde Muharrem orucunu açan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 13 Ağustos’ta başlayacak olan Hacı Bektaş-ı Veli etkinliklerine katılacağı açıklanmıştı.