Mısır’ın Minya kentinde, neredeyse hiç bozulmamış 17 mumya ile dolu bir yeraltı mezarlığı keşfedildi. Mumyalarla birlikte, altın bir levha, iki papirüs ile kilden yapılmış birkaç lahit bulundu.

Kahire’nin yaklaşık 250 km güneyinde yer alan Minya’da yerin sekiz metre altında bulunan nekropol, kalker ve kil lahitler, hayvan tabutları ve papirüsler içeriyor. Mezar odası geçen yıl Kahire Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir ekip tarafından radar teknolojisi ile tespit edildi.

Kazılardan sorumlu Kahire Üniversitesi arkeoloji dekanı Mohamed Hamza’ya göre, mumyaların tarihi henüz bilinmiyor fakat MÖ 332 yılında Büyük İskender tarafından ülkenin fethini takiben yaklaşık 600 yıllık bir dönemi kapsayan Mısır’ın Greko-Romen dönemine ait olduğu düşünülüyor.

Arkeologlar, nekropolde daha çok sayıda mumya olduğuna inanıyor.

Kahire Üniversitesi Antik Mısır uzmanı Profesör Salah Al-Kholi, mezar alanında kadın, çocuk ve bebeklerin mumyaları da dahil olmak üzere toplam 32 mumyanın olabileceğini söylüyor.

Eski Eserler Bakanı Khaled al-Enany, “Keşif hala başlangıç aşamasında” diyor.

Geçtiğimiz günlerde Mısır’ın Dahshur bölgesindeki 3.800 yıllık piramidin içinde, Hatshepset adlı prensesin mumyasının olduğu bir mezar odası keşfedildi. Mart ayında Kahire’nin gecekondu bölgesinde, bir firavuna ait sekiz metrelik bir heykel bulundu.

Yine Mart ayında, Luksor’da Kral III. Amenhotep’in karısı ve Kral Tutankamon’un büyük annesi olan Kraliçe Tiye’ye ait bir heykel, kocasının cenaze tapınağı Kom El-Hittan’da keşfedildi.(Kaynak: Arkeofili)