Nemrut Kalderası'nda geçen Ağustos ayında, ‘Tabiat Anıtı Çevre Düzenleme İşi’ adı altında başlatılan betonarme inşaat yeniden başladı.

Uzmanlardan ve kamuoyundan gelen tepkiler sonucunda Bitlis Valiliği tarafından durdurulan inşaat sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası, kuş türleri ve endemik bitki örtüsüne sahip olan bölgede yapılıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla yeniden başlatılan inşaatın yapıldığı bölge ‘Tabiat Anıtı’, ‘Turizm Alanı’, ‘1. Derece Doğal Sit Alanı’ ve ‘Ramsar Alanı' (Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan) statüsünde bulunuyor.

REVİZE ÖNERİLERİ DİKKATE ALINMADI

Sinan Aygül'ün Gazete Duvar'da yer alan haberine göre uzmanların betonarme yerine ahşap ya da doğaya zarar vermeyecek farklı bir yapı tekniğiyle yapılması önerilerini dikkate almayan  idarenin, projede hiçbir revize yapmadan aynı şekliyle uygulanması için müteahhit firmaya talimat verdiği öğrenildi. 

Bitlis Valiliği ile Genel Müdürlük arasında yapılan görüşmelerde söz konusu alanın tamamen kendi sorumluluklarında olduğu ve yapılan projenin kendi ilke ve mevzuatlarına uygun olduğu, gerekli izinlerin alındığı, dolayısıyla projenin mutlaka yapılacağı, çalışmalardaki her türlü sorumluluk ve yükümlülüğün bu kurumlara ait olduğu ifade edildi. İşin tekrar devam etmesi talimatını veren Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez ise, "Bilgi almak için dilekçe ile kurumumuza başvurun, dilekçe ulaşınca değerlendiririz" şeklinde konuştu.

Alanın UNESCO Küresel Jeopark Ağı’na dahil edilmesi için yapılan başvuru süreci ise devam ediyor.