Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Hrant Dink Vakfı tarafından yürütülen Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi çalışması kapsamında hazırlanan Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Dil Eylül-Aralık 2014 Raporu yayımlandı.

İki bölümden oluşan raporun ilk kısmında, 2014’ün Eylül ve Aralık aylarında yazılı basında yer alan nefret söylemi analiz edildi. Raporun ikinci bölümde ise Suriyeli mültecilere yönelik basındaki ayrımcı, dışlayıcı ve ötekileştirici söylemler ele alındı.

Eylül-Aralık 2014 döneminin nefret söylemi raporuna göre, nefret söylemi içeren yayın sayısındaki artış bu dönemde de devam etti.

Ulusal düzlemde Kobani eylemleri, Ekümenik Patrik Bartholomeos’un daveti üzerine Türkiye’ye gelen Papa Francesco’nun ziyareti ve Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarının yanı sıra her yıl aynı dönemde olduğu gibi bu yıl da yılbaşı kutlamaları nefret söyleminin üretildiği konular oldu.



YAHUDİLER, ERMENİLER VE KÜRTLER ÖN SIRADA

Hakkında nefret söylemi üretilen içerik sayısı bakımından, en çok Yahudiler hakkında (143) nefret söylemine rastlandı. İkinci sırada 115 içerikle Hıristiyanlar ve ardından 60 içerikle Ermeniler üçüncü sırada yer aldı.

Kobani gündeminden dolayı da Kürtler geçen dönemin üç katı fazla olan 59 nefret söyleminin öznesi oldu ve dördüncü sırada yer aldı.

Raporda, nefret söylemine maruz kalan grupların dönemler boyunca değişmemesi ile ilgili şu tespit yer aldı:

“Hakkında uzun bir döneme yayılan çok sayıda yazıyla nefret söylemi üretilen grupların değişim göstermiyor olması, söz konusu grupların nefret söylemi karşısındaki kırılganlığına dair önemli bir bilgi sunmanın yanında kemikleşmiş ve vazgeçilmeyen bir düşmanlaştırma çabasını da ortaya koymaktadır.

Bu grupların, bu coğrafyada birlikte yaşayan halkları, inanışları, etnik kökenleri kapsaması ise nefret söyleminin olası tehlikelerini ve nefret suçuna zemin hazırlama özelliğini daha da arttırmaktadır.”



NEFRET SÖYLEMİNDE MİLLİ GAZETE VE AKİT YİNE BAŞI ÇEKTİ

Raporda yer alan, “Ulusal Basında Nefret Söylemi” başlıklı 23 gazetenin sıralandığı şemada, nefret söylemi içeren haber veya makalelere yer veren Milli Gazete, Yeni Akit, Yeni Mesaj, Takvim ve Yeniçağ gazeteleri ilk dört sırada yer aldı.

“Diğer dezavantajlı gruplar” başlığı altında kadınlara ve LGBTİ bireylere yönelik nefret söyleminin incelendiği 47 içerikten 29’u LGBTİ bireyleri hedef aldı. Kadına yönelik nefret söylemi de, incelenen dönem ve yayınlar içinde 18 kez gözlemlendi.

SURİYELİ MÜLTECİLER AYRIMCILIĞIN HEDEFİNDE

Savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecileri konu edinen haber ve köşe yazılarında ayrımcı, dışlayıcı ve ötekileştirici söylemlere de yer verilen raporda; Suriyeli mültecilerin yaşadığı illerden olan Antep’te yayımlanan yerel gazeteler Olay, Gaziantep Güneş ve Gaziantep 27 yayınları ile ulusal yayınlardan Hürriyet ve Sabah gazetelerini incelendi.

12 Ağustos 2014’te Suriyeli bir mültecinin ev sahibi ile yaşadığı tartışma sırasında, ev sahibini bıçaklayarak öldürmesi üzerine Gaziantep’te yaşanan linç girişimlerinin yaşandığı dönemdeki yayınlar taranarak analiz edildi.

Yapılan incelemede Suriyeli mültecilerle ilgili köşe yazılarının ve haberlerin mültecileri hak sahibi özneler olarak görmeyen bir bakış açısıyla üretilmiş olduğu görüldüğü kaydedildi. Raporda, inceleme yapılan gazetelerde Suriyeli kadın mülteciler hakkında yapılan haber sayısının da yok denecek kadar az olduğu belirtildi.

Raporun tam metnini buradan okuyabilirsiniz.