Mardin Artuklu Üniversitesi’nde (MAÜ) eşcinsellik üzerine yapılacak panel, Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen bir haber sitesi tarafından ‘ahlaksız etkinlik’ diye duyurulunca bir gün önce iptal edildi.

Fakat aynı site, etkinliği organize eden Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk’ü hedefe koyarak, “İptal yetmez, bu sapık buradan gitmeli” diye yazdı. Şentürk’ü eşcinsel olup olmadığını ‘ispata’ çağıran site, akademisyenleri tedirgin etti. Bir grup akademisyen tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Hedef alınıp aşağılanmakta, tehdit edilip korkutulmak istenmekteyiz” denildi.

Radikal'de yer alan habere göre MAÜ Mimarlık Fakültesi geçen 17 Nisan’da eşcinsellik üzerine bir konferans düzenleme kararı aldı. Bu konferansta KaosGL Derneği’nden Ali Erol, ‘Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Anlamlandırılışının Seyri’ ve Prof. Dr. Selçuk Candansayar ‘Sağlık, Psikiyatri, Tıbbın İdeolojisi ve Heteroseksizm’ başlıklı birer sunum yapacaktı. Etkinlikten bir gün önce Hizbullah çizgisinde yayın yapan İlke Haber Ajansı’nın sitesinde, “MAÜ ne yapmak istiyor?” başlıklı haber yayınladı.

Haberde, “Kutlu Doğum Haftası gibi Müslümanlar için önemli olan bir zaman diliminde MAÜ’nün ahlaksız denilebilecek bir konferans düzenlediği” iddia edildi. Haberde, aynı çizgideki Mardin DOST Derneği’nin, “Müslüman halkımızın namus ve ar damarına birebir zıt ve tahammülüne ters bir panel düzenlenmek istemesi ve MAÜ’nün ön ayak olması bizi derinden üzmüştür. Bu iğrenç paneli en sert şekilde kınıyoruz” şeklindeki açıklamasına yer verildi.

MAÜ Rektörlüğü haber üzerine paneli iptal etti. Fakat site, 17 Nisan’da bu kez MAÜ’den Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk’ü hedef aldı. “İptal yetmez, bu sapık buradan gitmeli” başlıklı ‘yazı’ yazıldı. Yazıda, “Her şey eşcinselliği savunan görüşleriyle bilinen” Şentürk’ün “eşcinsel olup olmadığı konusunu açıkça ilan etme cesareti göstermese bile, eşcinsel derneklerle yakın ilişkisini saklama ihtiyacı duymayacak kadar da pervasız” olduğu savunuldu. Şentürk’ün, ‘Müslüman mahallesinde salyongoz sattığı’ ileri sürülerek, şöyle denildi:

“Hükümet ve YÖK bireysel özgürlükler adına birilerinin kalkıp toplumu zehirleyecek faaliyetlere girişmesi ve bunu devletin olanakları ve akademik unvanlarını kullanarak yapması karşısında sadece sessizce seyretmekle mi yetinecek? Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay bir taraftan Kadir Gecesi mesajları yayınlarken diğer taraftan üniversitesinin adının böyle bir saçmalığa alet edilmesine neden ilk başta göz yumdu? Acaba kendisinin de eşcinsellerle duygusal bir bağı var mıdır? Mardin’in dini duygularını bildiği halde rektörün bu provokatif konferansa son güne kadar izin vermesi onu çıkabilecek bütün olayların tek sorumlusu yapmıyor muydu? Rektörün MAÜ’nün adını tüm Türkiye’ye bu çirkin faaliyetle duyuran Şentürk’ün sözleşmesini acilen iptal ederek Mardin’den kovması gerekir.”

MAÜ Mimarlık Fakültesi’nde görevli 12 akademisyen bu yayınlar üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, “Akademik özgürlük alanını yok eden bu dayatmalar karşısında sessiz kalmak hatadır. Fakültemizin, üniversitemizin, misafirlerimizin, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğretim elemanlarının ve farklı etnik, sosyo-kültürel ve dinsel kökenlere sahip öğrencilerimizin akademik varlığının linç diline hedef yapılması üzücüdür ve hukuk dışıdır. Nefret, iftira ve ötekileştirme ile akademik etkinliklerimiz engellenmemelidir. Bilimsel etkinliklerimiz hiçbir biçimde inanca, ırka, dile, dine, yaşam biçimine hakaret etmemektedir. Hiçbir grubu veya kişiyi hedef almamakta ve kimsenin değerlerini aşağılamamaktadır. Buna rağmen, son olayda gördüğümüz gibi, hedef alınıp aşağılanmakta, tehdit edilip korkutulmak istenmekteyiz. Büyük çabaya, özveriye, emeğe dayanan kurumumuzdaki hiç kimse, bu üzücü ve onur kırıcı muameleyi hak etmemektedir” denildi.