“Hepimiz Ermeniysek, o zaman 1915 olaylarını Fransa'nın yaptığı kanunları da alkışlayın da bir görelim sizi ağalar beyler.”

AK Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan, iktidar partisi içinde Fransa’nın Türkiye’de tartışma yaratan soykırım tasarısına da Hrant Dink davasının ardından tepki gösterenlere de en sert çıkışta bulunan isim.

Bir kongrede konuşan Öztaylan “Ben ne Hrant’ım, ne de Ermeni” diyor ve ekliyor: Benim anamı, senin bacını Ruslarla beraber olup da katledenler, büyükelçileri katledenler, öldürenler, acaba hepimizin olduğu Ermeniler miydi? Hrant'lar mıydı?

Savaş yıllarındaki kargaşayı 1915 Olayları’na neden olarak gösteren bu sözler aslında sadece Cemal Öztaylan’a değil, Türkiye’de büyük bir çoğunluğa ait. Ve acı olan bir bölümünün doğru olması…

Sahiden neden aynı on binler yürümez “Ermeni Soykırımı”nın kabul edilmesi için? Hrant Dink’in uğradığı suikast kadar açık değil mi 1915 yılında Osmanlı coğrafyasında Ermenilerin yaşadıkları?

Ülkenin dört yanından savrulmaları…
Aç susuz kilometrelerce yürütülmeleri…
Kadınlara tecavüz edilmesi…
Çocukların ailelerinden kopartılması…
Erkeklerin kurşuna dizilmesi, nehirlere atılması…
Bunların hepsi mi Ermeni iddiaları?

Peki, öyleyse neden hala önünden geçtiğimiz pek çok ev için “Eskiden Ermenilere aitti” diyoruz? Yoksa biz Ermeni miyiz?

Ya da çoğu köyün ahalisi “Evet, atalarımız öldürdü onları, buralar anavatanlarıydı” diyor Ermeniler için? Acaba onlar da mı Ermeni?

Evet, Öztaylan da, onun temsil ettiği çoğunluk da haklılar, “Hepimiz Ermeniysek, o zaman 1915 olaylarını Fransa'nın yaptığı kanunları da alkışlayın da bir görelim sizi ağalar beyler” demekte.

Kim bilir belki bir gün “Hepimiz Ermeniyiz” diye İstanbul’un en kalabalık caddelerini kapatanlar, kendilerinde atalarının geçmişte katlettikleri Hrantlar için de “1915 soykırımdır, katliamdır” diyecek cesareti bulur...