Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye'ye yeni bir barış süreci çağrısı yaptı. "Sadece askeri yöntemlerin kalıcı çözüm sunmayacağı açık" diyen Barzani, Türkiye'ye PKK'nin de dahil olacağı bir diyalog süreci çağrısında bulundu. 

Barzani, geçmişte Erdoğan'ı, PKK'yi barış ve diyaloğun ileriye doğru tek gerçekçi yol olduğuna ikna ettiklerini hatırlattı. 

"PKK lideri Abdullah Öcalan’ın barış görüşmelerinin kilit muhataplarından biri olması gerektiğini" söyleyen Barzani, "Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerinin dikkate alınması gerektiğini ancak soruna sadece askeri bir yöntemle kalıcı çözüm bulunamayacağını" belirtti. 

 Al Amberin Zaman'ın sorularını yanıtlayan Barzani'nin Al Monitor sitesinde yer alan  söyleşisinin bir bölümü şöyle: 

“Türkiye şu an burada askeri olarak çok daha aktif görünüyor; PKK’ye hava saldırılarıyla saldırıyor ve sivil ölümlerine neden oluyor. Bu nedenle yerel halk Türkiye’ye karşı büyük protesto gösterileri düzenledi. Siz, sürekli olarak Türkiye ile PKK arasında sıkışmış bir pozisyonda görünüyorsunuz.

Geleceğin başkanı olarak, Türkiye ile PKK arasındaki barış görüşmelerinin canlandırılmasına yardım etmek ister misiniz?

Şunu hatırlatayım: Geçen yıl Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yemin törenine katıldım. Bu, referandum sonrası ilişkilerde düzelme yönünde ilk adımdı. Şunu her zaman çok açık ve net bir şekilde söyledim: PKK Türkiye’nin müdahalesine bahane sunuyor. Kürdistan bölgesinin bu tür grupların komşularımıza karşı faaliyet göstermesi için güvenli bölge olarak kullanılmasını kabul edemeyiz. Dolayısıyla, Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerini teslim etmeliyiz. Fakat bu durum epey uzun süredir devam ediyor. Sadece askeri bir çözümün kalıcı çözüm sunmayacağı açık.

Günün sonunda diyaloğun yeninden başlatılması gerekiyor. Geçmişte Erdoğan’ı, barış sürecine ve diyaloğun başlamasına izin verecek bir atmosfer yaratılmasına ikna edebilmiştik. Aynı şekilde, diğer tarafı da (PKK) barış ve diyaloğun ileriye doğru tek gerçekçi yol olduğuna ikna etmiştik.

Ve siz bu grupla, yani PKK ile diyalog ve barış görüşmeleri yapılması gerektiğine hâlâ inanıyor musunuz?

Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onlarla ve ‘terörist olmayan’ Kürtlerle müzakere etmek istemiyor gibi görünüyor.
Eğer amaç bu konuyu tamamen çözmekse, bu grupların sürece katılması gerekiyor.

Tutuklu PKK lideri Abdullah Öcalan’ın da bunun bir parçası olması gerekiyor mu?

Buna şüphe yok, Abdullah Öcalan kilit muhataplarından biri olmalıdır.”

SURİYELİ KÜRTLER ESAD'LA MÜZAKERE ETMELİ

Barzani’nin söyleşinin devamında Suriyeli Kürtlere Beşar Esad yönetimi ile müzakere çağrısı yapması da dikkat çekti. Barzani, “Suriyeli Kürtleri’nin birleşik bir Suriye çerçevesinde bir çözüm bulmaya çalışması gerektiğine inanıyorum. Rejimle diyalog ve müzakere etmeleri gerekiyor” dedi.

Barzani, “Suriyeli Kürtlerin, bunu yapmamalarını söyleyen Amerikalıları Kürtleri gözardı etmesini mi söylediğine” dair soruya ise “Bu, Amerikalıları gözardı etme meselesi değil. Amerikalılar, Suriye’deki varlıklarının IŞİD’i yenilgiye uğratmakla olduğunu söyledi. Müdahalelerinin ilk amacı buydu. Gerçeklik şu ki; rejim hâlâ orada ve Suriyeli Kürtler belirli haklarını almak için rejimle görüşmeli” dedi.