Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Ezidi Kürtlerin IŞİD tarafından katledilişinin dördüncü yılında uluslararası toplumdan Ezidi katliamının soykırım olarak kabul edilmesini talep etti. Barzani, ‘Ezidilerin soykırıma uğradığına dair Irak ve uluslararası toplumda yeterli belgelerin olduğunu’ söyledi. Iraklı Kürt lider, “Ezidilerin soykırıma uğradığına dair yeterli belgeler bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Barzani, soykırımın ardından hala kayıp olan Ezidileri aramayı sürdüreceklerini belirtti.

Barzani, Irak hükümetinin en kısa zamanda Şengal ve çevresinde durumu normalleştirmesini, zorunlu hizmetleri bölge halkına sunmasını talep etti; yeterli hizmetin bölge halkına sunulması halinde Ezidilerin evlerine dönebileceğini söyledi. Şengal’in yeniden yapılandırılması için de uluslararası topluma çağrıda bulunan Barzani, mesajında şunlara yer verdi:

“IŞİD’le Mücadele Koalisyon güçleri üye devletlerinden Şengal’in yeniden yapılandıırlması sürecine katılarak, bölge halkının yaşam koşullarının normalleşmesi gerekiyor. Soykırıma uğrayan bu halkın yaşamı oldukça kötü. Şengal’in yeniden inşaası geniş kapsamlı bir katılımın sağlanmasıyla mümkündür.

Katliamın yıldönümü vesilesiyle canlarını feda eden peşmergelerimizi saygıyla anıyoruz. Bu kahramanlarımız Şengal’in kurtarılması ve IŞİD’in Kürdistan ve Irak’ta yenilgiye uğratılması için şehit oldular.” (