GEBZE’de kurulu Alman sermayeli GEA Klima’da üç yıl önce sendikalaşan 62 işçinin, haksız yere işten atıldığını ifade eden Birleşik Metal-İş Sendikası, bu şirketi Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’na şikayet etti.

Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli ticaret ataşesi ile Philipp Deichmann’dan daha önce randevu alan sendikanın genel sekreteri Selçuk Göktaş ile, örgütlenme sekreteri Özkan Atar, konsoloslukta bir saat görüşme yapıp, dosya verdi.

Bu arada Taksim Meydanı’nda saat 11.00’de bir araya gelen işçiler, “Ne şefkat, ne merhamet, sadece adalet istiyoruz”, “GEA klimada, insanlık ayıbına son verilsin” dövizleri ve Türk bayrağı ile Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na yürüdü.  Konsolosluktaki görüşme sonrası işçilerin yanına gelip açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, şunları söyledi:

“Bize girişimde bulunacaklarını söylediler. Görüşmeden sonuç alamazsak, bu mücadeleyi sonuna kadar yürüteceğiz. Bu ülkede insanlarımızın haklarını, patronların ya da kimi hükümet yetkililerinin iki dudağı arasında bırakmayacağız. Yasa dışı lokavt uygulandığına dair mahkemenin tesbiti var. Umarız kısa sürede bir sonuç alırız. Kendi ülkelerinde yapamadıklarını bu ülkede yapmamaları gerektiğini ifade ettik. Almanya’da bu kadar rahat davranamıyorlar. Bu ülkede bu kadar rahat davranıyorlarsa, ülkenin siyasi iktidarının, hukukunun, düzeninin verdiği cesaretle davranıyorlar. Ülkeyi idare edenler, cesaretleri varsa sendikalara gitsinler. 'gidin hakkınızı mahkemede arayın' diye ifadeler kullanabiliyorlar. 'Uluslararası sermayeyi çekeceğiz' diye bu ülkenin insanlarına köle muamelesi yaptırılamaz. ‘Daha ucuz işçilik bizde var; Bizde hukuk işlemiyor; Gelin istediğiniz şekilde; sendikalaşma da zayıf’ diyerek, yabancı sermayeyi çekip, bu ülkenin insanını köle muamelesi noktasına taşımaya kimsenin hakkı yok” dedi.

Bu arada 9 yıldan, 4 yıla kadar işçilerin tazminat, iki aylık da maaşlarını alamadıkları belirtildi. Fabrikada 3 haftadır üretim yapılmadığını söyleyen işçiler, “Gebze’deki yerel gazetelere fabrika için işçi arandığı ilanları gördük. Bizim hukuki sürecimiz sürerken, içeriye yeni işçi alımına izin verilirse, yaşanacakların sorumlusu biz olmayız” dedi.