ABD’li seçmenlerin kendilerini siyasi olarak nasıl tanımladığı üzerine yapılan son kamuoyu araştırmasında, “Bağımsızım” diyenlerin oranı ‘Cumhuriyetçi’ ve ‘Demokrat’ları sollayarak son 25 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Gallup’un geçen yıl boyunca 18 bin seçmenle mülakatlarına dayanan ankete göre, ABD’li seçmenlerin yüzde 42’si kendini ‘bağımsız’ olarak tanımladı.

Bu, Gallup’un 25 yıl önce başladığı telefon mülakatlarında, ‘bağımsızların’ ulaştığı en yüksek nokta. Ve ABD’lilerin artan boyutta siyasi partilerden uzaklaşması olarak yorumlanıyor. Hatta 2013 yılı içinde farklı dönemlere bakıldığında, son 3 ayda kendilerini ‘bağımsız’ tanımlayan seçmenlerin oranı, yüzde 46’ya çıkıyor.

Ankete göre, seçmenlerin yüzde 25’i kendini Cumhuriyetçi, yüzde 31’i ise Demokrat olarak tanımladı. ‘Bağımsız’ kimliğe yönelme, Demokratlardan çok Cumhuriyetçilerin aleyhine oldu. Cumhuriyetçi kimliği George W. Bush’ın 2. kez başkan seçildiği 2004’te yüzde 34’le tavan yapmıştı. Ancak bu oran ilerleyen yıllarda sürekli azalarak, Bush’un görevi devrettiği 2009 başında yüzde 28’e düştü. Demokrat kimliği ise Barack Obama’nın başkan seçildiği 2008’de yüzde 36 civarındaydı. “Demokratım” diyenlerin oranı son 4 yıldır yüzde 31’de kaldı. Bu sonuç da Demokratlar için son 25 yılın en düşük seviyesini temsil etti.

Ankete göre, bağımsızların yüzde 16’sı Demokrat Parti’ye, bir diğer yüzde 16’sı Cumhuriyetçi Parti’ye eğilimli. Bunlar dahil edilince, şu sıra seçmenin yüzde 88’i iki partiden birine eğilimli.

PARTİLERE GÜVENMİYORLAR

Bağımsızların sayısındaki patlamada, ekimde Kongre’de Demokrat-Cumhuriyetçi anlaşmazlığı yüzünden federal hükümetin kepenk kapatması ve sonrasında Obama’nın sağlık reformunun (Obamacare) uygulanmasında sorunlar çıkması önemli rol oynadı.

Gallup temsilcisi Jeffry M. Jones, sonuçları “Anketörler, ABD’deki seçmenlerin Kongre’deki iki büyük siyasi partiye ve genel olarak yönetime rekor ve rekora yakın seviyede güvensizliklerini dile getirdiklerine dikkat çekti. ABD’li seçmen artık siyasi partilere daha az bağımlı” diye değerlendirdi. (Taraf)