Semih Öz

Nazizm’e baktığımızda etki alanı sadece Almanya sınırları içindeydi demek yanlış olur. İktidarlarının öncesinde ve sonrasında, kendini hissettiren bir etki alanına sahiptir. Malum her düşüncenin bir alıcısı vardır. 2. Dünya Savaşı öncesinde Nazizm, 1. Dünya Savaşı sonrasında göç eden insanlar aracılığı ile kıta ötesine kadar gitti ve Latin Amerika ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri’nde varlık buldu. Amerika Birleşik Devletleri’ne Nazizm geldiği vakit ilk “Dış İstihbarat” fikri yeşillendi. Eski ABD başkanı James Monroe’nin 1823’te uyguladığı, dışarı kapalılığı esas alan “Monroe Doktrini” o yıllara kadar etkisini sürdürdü. Bu içe kapalılık durumu, bu fikrin oluşmasına engel oldu. Pearl Harbor saldırısından sonra ise Amerika Birleşik Devletleri, dış istihbarat oluşumuna ağırlık verdi. Nazizm savaş öncesinde ABD’de nasıldı? Buna odaklanalım.

Madison Square Garden 1-1

Madison Square Garden, NBA’i takip edenler için kulağa yabancı gelen bir isim değil. Bugün halen kullanılan çeşitli etkinlikler ve başta NBA müsabakaları olmak üzere birçok spor müsabakasının yapıldığı bir alandır. New York’ta bulunan bu alanda, 20 Şubat 1939’da yirmi bin kişiyi aşan bir toplantı yapıldı. Bu toplantı, ABD topraklarında yapılan en büyük Nazi Toplantısı olarak kayıtlara geçti. Toplantı, Alman – Amerikan Federasyonu tarafından düzenlendi. Burada federasyonun başkanı ve kendini Amerikan Führer’i ilan eden Fritz Julius Kuhn, konuşma yaptı. Kuhn buradaki konuşmasında Antikomünizmi ve Yahudi düşmanlığını sıklıkla dile getirdi. Beyaz ırkın üstünlüğünü savundu. Toplantı sırasında İsadore Greenbaum sahneye koştu ve “Kahrolsun Hitler!” diye bağırdı. Burada, Federasyon üyeleri tarafından darp edildi. Greenbaum, New York Polisi yardımı ile linçten kurtuldu.

Fritz Julius Kuhn

SAVAŞ GAZİSİ VE KİMYACI

Hitlerin Nazi partisi, 1. Dünya savaşından sonra büyüdü. Almanya ekonomik krize girdi. Huzursuz savaş gazilerinin çoğu, daha iyi bir hayat için Amerika’ya göç etti. Orada kendi derneklerini kurdular. Kuhn ‘da buraya göç edenlerdendi. Kuhn, 15 Mayıs 1986’da Münih kentinde dünyaya geldi. Eğitimini burada tamamladı. Münih Teknik Üniversitesi’nde, kimya dalından master yaptı ve 1.Dünya Savaşı savaştı. Savaşta piyade teğmeni olarak görev yaptı. Savaş bitince de “Demir Haç” nişanı aldı. Savaştan sonra Meksika’ya geçti ve 1928 yılında Michigan eyaletinde bulunan, Detroit kentine geldi. Burada, Henry Ford’un sahip olduğu bir hastanede röntgen teknisyeni olarak çalıştı. “Seri üretimini mucidi” diyebileceğimiz Henry Ford, Kuhn gibi Yahudi göçmenlere karşı nefret söylemlerine sahip birisiydi. Ford kendisine ait “Dearborn  İndependent” gazetesinde, Antisemitik makaleler yayınlamıştı. Daha sonra “Uluslararası Yahudiler” adı ile kendi makalelerini, 4 ciltlik bir kitap haline getirdi. Hitler “Kavgam” kitabında bu makalelerden alıntılar koydu ve bahsettiği tek Amerikan ise Henry Ford’du.

Madison Square Garden 2

Buhranın getirdiği fakirlik, Yahudi karşıtlığı ve 1. Dünya Savaşı’nın verdiği hüsran,  ABD’deki Almanların Nazi Partisi’ne olan ilgisini arttırdı. Alman – Amerikan Federasyonu bu olayların sonucunda meydana geldi ve ABD’de Nazizm tehlikesi görülmeye başlayınca, bir gecede kendinden önceki bir organizasyon olan “Yeni Almanya Dostları” yerine, biraz daha farklı politikalar ile kuruldu. Yeni Almanya Dostları 1936’da kurulmuştu. Politika olarak ise “Amerika’da kendi biçimleri ile Nazi partisi kurma” düşüncesindeydi. 1938 yılında “Hitler’in, 3. İmparatorluğunun ABD’de deki yüzü” olarak ABD Kongresi tarafından tanımlandılar. Hitler bu topluluğun güçlü ve gizli olmasını istiyordu. Gizli kalmasını isteme sebebi, casusluk faaliyetlerinde buradaki insanların kullanılacak olmasıydı. Görünürlük istemeyen Nazi Başkumandanlığı, buranın kapatılması emretti. Kuhn ise kararın ardından aynı gecede “Alman – Amerikanlar için bir şey yapmaya çalışan Amerikalılar olmalıyız” diyerek, Alman – Amerikan Federasyonu’nu kurdu. Kuhn, “Federasyon Führeri” oldu. Kuhn bu vakitten sonra New York Eyalet yetkililerinin ve FBI’ın hedefi haline geldi. Yapılacak suçlamalar konuşmaları üzerinden olmazdı. Yasalar buna engel oluyordu. Bunun üzerine Al Capone’un tutuklanmasındaki gibi vergi kaçakçılığı üzerinden yola çıkıldı. Peter Duffy’nin 2015’de FBI raporlarına ve başka belgelerine dayanan “Çift Taraflı Ajan” kitabında yazdıklarına göre, New York Belediye Başkanı Fierello La Guardia, Federasyonun vergilerinin araştırılmasını emretti. FBI’da boş durmayarak Kuhn’un metresini kendilerine çalışmaya ikna etti. Bunun üzerine FBI dinlemeler yaptı ve Kuhn’un metresinin psikolojik tedavisine yatırdığı paralar üzerinden yola çıkarak, 14.000 doların üzerinde parayı, kendi zimmetine geçirdiğini keşfetti. Bunun üzerine “zimmete para geçirme” ve “vergi kaçırma suçlarından 5 Aralık 1939’da, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklamanın ardından bazı taraftarlar federasyonu ayakta tutmaya çalışsa da başarılı olamadılar ve Nazi taraftarları kısa sürede dağıldı. Aynı dönemde ABD’de deki Hitler taraftarı diğer bir grup olan Gümüş Lejyon’a, FBI ve hükümet tarafından operasyonlar yapıldı ve tutuklamalar oldu.

Kuhn Konuşurken

1943 yılına gelindiğinde Kuhn Amerikan vatandaşlığından çıkartıldı ve Yabancı Casusluk suçundan tekrar tutuklandı. 17 Eylül 1945’te 715 Alman ile birlikte Almanya’ya geri gönderildi. Almanya’da da tutuklu kaldı. 1949 yılında serbest kaldı. 1951 yılında ise bilinmeyen sebeplerden hayatını kaybetti. Kuhn, Alman – Amerikan Federasyonu kurucusu, Alman kökenli ABD vatandaşıydı. Bu Nazi taraftarı olan grup, sonuçta Almanlar tarafından kurulmuştu. Aynı dönemde Almanlar tarafından “kurulmayan” başka bir Nazi taraftarı organizasyon da vardı. Bu organizasyonun adı da “Gümüş Lejyon”…

Devamı gelecek...