Kemal Ural

 NATO üyesi bazı ülkelerin Ukrayna’nın talebi üzerine Almanya üretimi Leopard 2 tanklarını Ukrayna’ya devretmek istemesi üzerine başlayan tartışmalar ABD ve Almanya arasında soğuk rüzgarlar esmesine sebep oluyor.

Almanya’nın yoğun bir diplomatik baskı altına alan bu konuda geri adım atması silah endüstrisinde ABD “Abraham” tanklarına NATO pazarını teslim etmesi anlamına geliyor.

Polonya başbakanın “Almanya’dan yarın son kez izin isteyeceğiz, kabul etmezlerse 5-6 ülkeden oluşan bir koalisyon ile tankları Ukrayna’ya teslim edeceğiz” açıklamasından sonra Almanya’da da iç politikada gerginlik seviyesi artı.

Almanya’nın halli hazırda Rusya ile devam eden büyük bir enerji paylaşımı bulunmakta ve ek olarak buna izin vermesi durumunda Ukrayna’ya ağır silahlar göndererek Rusya ile doğrudan karşı karşıya geleceğinden emin. Bunun yalnız diplomatik sonuçlarının değil başka türlü sonuçlarının da olacağını biliyor Almanya. Rusya, Almanya içersinde bir çok siyasi hareket ile dirsek temasında ayrıca yükselen aşırı sağ popülist hareketler bu durumu kullanabilir ve daha da güçlenebilir.

ABD’nin Almanya’yı köşeye sıkıştıran söylemleri hali hazırda savaşın başından beri Ukrayna’ya silah yardımı yapmak istemeyen Almanya hükümetini izolasyona sürüklüyor.

Almanya hali hazırda Polonya başbakanı ve Ukrayna başbakanını hayalperest olarak görüyor. Almanya konusunda kullanılan dilden de son derece rahatsız.

Polonya, Litvanya, Finlandiya son olarak Norveç’in katılımı ile oluşan koalisyon  Almanya’nın Leopard 2 tanklarına koyduğu blokajı kaldırmasını istiyor.

Yarın Almanya’nın son kararını açıklaması bekleniyor. Almanya blokajı kaldırması durumunda Rusya ile olan tüm köprülerini atabilir, kaldırmaz ise NATO içerisinde izolasyon yaşayabilir.

Zelenski’nin Almanya bizi hayal kırıklığına uğratıyor açıklaması Almanya’nın küçük NATO ülkeleri ile yaşadığı sorunun fotoğrafını çekiyor.

 Bu tanklar savaşın kaderini değiştirir mi?

 Polonya başbakanın savaşın kaderi değişebilir dediği Leopard 2 tankı 3. Nesil ana muharebe tankı. 1979 da piyasaya sürülen ve bir çok varyantı bulunan bu tank güçlü yapısı ve vuruş kabiliyetinin yüksekliği ile dikkat çekiyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı 2021 yılından bu yana bu tankları Almanya’dan satın almak isterken Almanya’dan henüz olumlu bir yanıt alamadı.

Almanya’nın bu tankları Ukrayna’ya vermesi demek Ukrayna’ya bu denli en kapsamlı ağır silah tedariki anlamına gelir.

Rusya için bu durum daha ağır silahların kullanılması anlamı da doğura bilir. Yakın dönemde savaş sahasını doğrudan etkileyecek bu durum NATO’da ABD’nin diğer güçlü ülkelere diz çöktürmesi anlamında taşıyor.