Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik krizin ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Hollanda'ya itidal çağrısında bulundu. AB’den de Türkiye’ye uyarı geldi.

Brüksel'de konuşan Stoltenberg, yaptığı açıklamada "Güçlü argümanlar demokrasilerimizin kalbindedir, ancak karşılıklı saygı da öyledir. Bütün müttefikleri karşılıklı saygı göstermeye, sakin olmaya ve ölçülü yaklaşım göstermeye çağırıyorum" dedi.

NATO genel sekreteri, gerginliğin azaltılması için 'ittifaka üye ülkeleri birleştiren unsurlara odaklanılması gerektiğini' de sözlerine ekledi.

Türkiye ve Hollanda arasında devam eden gerginliğe ilişkin bir açıklama da Avrupa Birliği’nden (AB) geldi.

AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından yapılan yazılı açıklamada da Türkiye uyarıldı:

“Türkiye ve bazı AB üyesi ülkeler arasında son günlerde yaşanan tansiyonun ardından, konunun daha fazla tırmandırılmasından kaçınmak ve durumun sakinleşmesi için yollar bulmak gerekmektedir. AB üyesi ülkelerde miting ve toplantı yapılması kararları uluslararası ve ulusal kanunlarla uyumlu olarak üye ülkenin sorumluluğundadır.

Avrupa Komisyonu Türkiye’ye, Hollanda ve diğer AB ülkeleri ile durumu daha da kötüleştirecek aşırı söylem ve eylemlerden kaçınması çağrısında bulunuyor. Sorunlu konular ancak açık ve doğrudan iletişim kanalları yoluyla çözülebilir. Biz AB-Türkiye  ilişkilerinin çıkarı için dostane girişimlerimizi sürdüreceğiz”