NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Oramiral James Stavridis, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi’ne verdiği brifingde soruları cevapladı.

Suriye'ye yönelik soruları, ''Korkunç iç savaşa ufukta bir son gözükmüyor" diye yanıtlayan Stavridis, Suriye'de 70 bin kişinin öldüğünü, milyonlarca sığınmacının ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını, 2,5 milyon kişinin de ülke içinde yer değiştirdiğini söyledi.

Stavridis, NATO üyesi ülkeler içinde, ''uçuşa yasak bölgenin hayata geçirilmesi, Suriye muhalefetine silah desteği verilmesi, silah ambargolarının yürürlüğe konulması'' gibi seçeneklerin tartışıldığını ancak bunların NATO'nun genel yaklaşımı şeklinde bir hale henüz gelmediğini belirtti.

OPERASYON SİNYALİ VE LİBYA MODELİ

Oturumda, Cumhuriyetçi Senatör John McCain'in, ''NATO, Suriye'de olası durumlara dair bir askeri planlama yapıyor mu?'' sorusu üzerine Stavridis, ''Evet. Geniş yelpazede operasyonel seçenekleri değerlendiriyoruz ve Libya'da olduğu gibi talep gelmesi durumunda angajmana girmeye hazırız'' cevabını verdi.

'TÜRKİYE'DEKİ PATRİOTLAR CAYDIRICI OLABİLİR'

Stavridis, Türkiye'ye yerleştirilen Patriotların Suriye uçaklarını düşürecek şekilde konumlandırılabileceğini ve bunun, bölgede uçan pilotlar için güçlü bir caydırıcı olabileceğini söyledi.

Stavridis, böyle bir müdahale için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve NATO’dan karar çıkması gerektiğini de söyledi.