NATO üyesi 29 ülkenin savunma bakanlarının Brüksel'de bir araya geldiği iki günlük zirve sona erdi.  

Zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda düzenlediği askeri harekatı ele aldıklarını, NATO üyeleri arasında bu konuda görüş ayrılıkları olduğunu, bölgede tansiyonun düştüğünü ve IŞİD ile mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti.

Euronews'in aktardığına göre, bölgede çözüm arayışını sürdüreceklerini belirten Stoltenberg, Almanya’nın güvenli bölge için uluslararası destek teklifini olumlu karşıladıklarını, konuya kalıcı çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Afganistan konusuna da değinen Stoltenberg, 11 Eylül olaylarının yeniden tekrarlanmaması için Afganistan’da bulunduklarını belirterek, "NATO Afganistan’da yürüttüğü misyonunu devam ettirecek. Uluslararası terör olayları ile mücadele etmek için Afgan güvenlik güçlerini eğitim ve fonlarla desteklemeye devam edeceğiz. IŞİD Afganistan’a yerleşmeye çalışıyor. Bizler bunu engellemeye çalışıyoruz.” dedi.

Stoltenberg ayrıca, “Şiddet olaylarının yaşanmaması için Taliban ile anlaşmaya çalıştıklarını” ifade etti.

Diğer yandan Jens Stoltenberg, NATO'nun yükünün paylaştırılması konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını, AB ülkeleri ile Kanada’nın katkı paylarını arttırdığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Brüksel’de yapılan zirvenin 3-4 Aralık tarihlerinde Londra’da yapılacak NATO zirvesine hazırlık niteliğinde olduğunu ifade etti.

Kaynak: Euronews