Brüksel'de NATO liderler zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin ardından NATO Karargahı'nda açıklama yaptı.

"Ukrayna ve Rusya savaşı bugün itibariyle birinci ayını geride bıraktı. NATO müttefikleri olarak hem güncel gelişmeleri hem de ittifakın aldığı tedbirleri değerlendirmek üzere bir araya geldik" diyen Erdoğan, "Kırım'ın ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı her fırsatta ifade ettik. Zirve vesilesiyle Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi bir kez daha güçlü biçimde vurguladık" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

MÜZAKERELERİ DESTEKLİYORUZ

Savaşın bir an önce sona erdirilmesine yönelik olarak iki ülkeyle de yoğun temas halindeyiz. Taraflara arasındaki müzakereleri yakından takip ediyor ve destekliyoruz.

MONTRÖ'YÜ GERİLİMİ DÜŞÜRMEK İÇİN KULLANIYORUZ

Savaşın başından itibaren Montrö Sözleşmesi'nin ülkemize sağladığı yetkileri, Karadeniz'de gerilimi düşürmek amacıyla kullanıyoruz. İnsani yardım konusunda da üzerimize düşeni yapıyoruz. Türkiye'ye giriş yapan Ukraynalıların sayısı 60 bine yaklaştı.

İTTİFAK, RUSYA'YA TEHDİT DEĞİL

Zirvede aldığımız kararlar da tamamen NATO'nun caydırıcılık ve savunma yapısını güçlendirmeye yönelik adımlardır. İttifakın Rusya'ya veya üçüncü bir ülkeye tehdit oluşturacak bir yapılanma içinde olmadığının altını bir kez daha çizmiş olduk.

MÜTTEFİKLERİMİZDEN DE KATKI BEKLİYORUZ

Terörizmle mücadele dahil olmak üzere milli önceliklerimizi ve hassasiyetlerimizi müttefiklerimiz nezdinde bir kez daha dile getirdim. Türkiye ittifak dayanışması ruhunu esas alarak NATO'nun caydırıcılık ve savunma tedbirlerine gerekli katkıyı vermeye devam edecektir. Müttefiklerimizden de aynı dayanışmayı bekliyoruz.

YAPTIRIM MESAJI

Türk savunma sanayisi ürünlerinin başarıları ortadayken, bu alanda karşılaştığımız engellemelerin hiçbir makul gerekçesi olamaz. Savunma sanayimizin önüne bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların artık kaldırılması ortak menfaatimizedir. Müttefikler arasında gizli açık ambargoların bırakın uygulanmasını, konuşulmaması hatta gündeme dahi gelmemesi gerekir. Bu konudaki beklentimizi liderlerle açıkça paylaştım.